avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... prevedere legala - Directiva europeana netranspusa in ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

prevedere legala - Directiva europeana netranspusa in legislatia din Romania.

Buna ziua. Exista o prevedere legala care sa ma oblige sa folosesc ca baza intr-un document o directiva europeana care nu a fost transpusa in legislatia din Romania ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 1 Octombrie 2018
Buna ziua,

Art. 20 CONSTITUTIE – Tratatele internaţionale privind drepturile omului

(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din practica Curtii de Justiție a Uniunii Europene :

1. Conform jurisprudenței Curții (cauza Francovich, cauzele conexate C-6/90 și C-9/90), o persoană poate să ceară repararea unui prejudiciu suferit unui stat membru care nu respectă dreptul Uniunii. Dacă este vorba despre o directivă netranspusă sau transpusă incorect, această acțiune este posibilă dacă: (a) Directiva are drept scop să confere drepturi persoanelor; (b) conținutul drepturilor poate fi identificat pe baza dispozițiilor Directivei și (c) există o legătură de cauzalitate între nerespectarea obligației de a transpune Directiva și prejudiciul suferit de părțile lezate. Responsabilitatea statului membru poate fi angajată fără a fi necesar să se demonstreze vreo greșeală a acestuia.


2. În principiu, Directivele nu sunt direct aplicabile, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât totuși că unele dispoziții ale Directivelor ar putea, în mod excepțional, să producă efecte directe într-un stat membru, fără ca acesta să fi adoptat deja vreun act de transpunere, dacă se reunesc următoarele condiții: (a) transpunerea în dreptul intern nu a avut loc sau s-a efectuat incorect; (b) dispozițiile Directivei sunt necondiționate și suficient de clare și precise și (c) dispozițiile Directivei conferă drepturi persoanelor.

Atunci când sunt reunite aceste condiții, o persoană poate să recurgă la dispoziția în cauză în fața autorităților publice. Chiar dacă o dispoziție nu acordă niciun drept persoanelor și, astfel, sunt reunite doar prima și a doua condiție, autoritățile statului membru au obligația juridică de a ține seama de Directiva netranspusă. Jurisprudența menționată mai sus se sprijină, în principal, pe argumentele efectului util, al reprimării comportamentelor contrare tratatului și al protecției juridice. În schimb, o persoană nu poate să invoce direct, împotriva unei alte persoane (efect numit „orizontal”), efectul direct al unei directive netranspuse (cauza C-91/92 Faccini Dori, ECR, p. I-3325 și următoarele, punctul 25).
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este directiva mvasilescu mvasilescu ca idee, cu cuvintele mele, care nu sunt jurist: eu am inteles ca o directiva aplicabila este obligatoriu de respectat chiar daca nu este transpusa in ... (vezi toată discuția)
Exista vreo exceptie de la reglementarea europeana in cazul urmator? glo glo in cazul in care o lege nationala nu corespunde reglementarilor comunitare, dar care nu este nici abrogat prin nici un act normativ . Lege prin care erau ... (vezi toată discuția)
Ne supunem directivelor ce chiar daca nu au fost transpuse ? ContSters159316 ContSters159316 concret vorbesc despre directiva 2003/ 88/ CE care nu a fost transpusa in legislatia noastra , Curtea de Justiție a hotărât că cerințele ... (vezi toată discuția)