avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ordonanta de urgenta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ordonanta de urgenta

Buna ziua,stiti cumva ordonantele de urgenta sint valabile pe un anumit termen....un an,doi? Ma interesa in special ordonanta 59/2017 cit timp este valabila ....multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 4 Octombrie 2018
Articolul 115 al Constituției
(1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

(2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul și data până la care se pot emite ordonanțe.

(3) Dacă legea de abilitare o cere, ordonanțele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanței.

(4) Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora.

(5) Ordonanța de urgență intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunță asupra ordonanței, aceasta este considerată adoptată și se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgență. Ordonanța de urgență cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).

(6) Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

(7) Ordonanțele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse și ordonanțele ale căror efecte au încetat potrivit alineatului (3).

(8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanței.
... problema la noi este ca nu se respecta Constitutia cu privire la emiterea acestor ordonante! :(
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
OUG sunt valabile pana la abrogarea lor sau pana la adoptarea legii de respingere a acestora .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Derogari ale art. 4 alin. (2) din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal kleytos kleytos as vrea sa ma ajutati sa inteleg si eu modalitatea de derogare a prevederilor privind art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 articol care are urmatorul ... (vezi toată discuția)
Hotarare - ordonanta de urgenta Alin.E Alin.E stie cineva care este diferenta dintre hotararea de guvern si ordonanta de urgenta, in special din prisma domeniilor reglementate? (vezi toată discuția)
Urgent --legea 61/2010 Julius Blinden Julius Blinden Stimati forumisti, Am si eu o intrebare: Care este ratiunea Legii nr.61/2010, privind [b]aprobarea OUG nr. 106/2007 [/b]pentru modificarea si completarea ... (vezi toată discuția)