avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate teren

Buna ziua
Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire?
In urma decesului parintilor am facut succesiunea si cartea funciara pe suprafata de 800 mp,fiecarui frate revenindu-i cate 400 mp cf actului de de partajare.Suprafata de teren reala a fost de 1000 mp pe care parintii nostri au detinut-o dar pentru care nu aveau acte.Din pacate aceasta nu a fost inregistrata nicaieri.Am facut la primarie cerere pentru diferenta de teren pentru al lua in folosinta sau concesiune dar de 3 luni nu am primit nimic.Intre timp unul din frati a vandut partea lui de teren.
Cel care a cumparat poate deveni si proprietarul diferentei de teren pentru care nu detine acte, ca el deja si-a facut gard?
Ce ar trebui sa facem in cazul asta si unde sa ne adresam?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: catalina_ro , utilizator 09:38, 15 Octombrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
buna ziua !
Terenul a fost cumparat din 1969 de bunica, parintii devenind proprietari in 1992.
Fratele nu este de acord ca noul cumparator sa ia si acel teren, numai ca el si-a facut gard si pe acel teren.
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc pentru raspuns
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Succes.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune teren agricol extravilan liviuursu liviuursu Suntem sase mostenitori pe o suprafata de 6,50 ha teren agricol extravilan. Am lucrat pamantul si am platit impozitele la primarie din anul 1991 pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii Grigoriu Ioana Grigoriu Ioana Buna ziua!Vreau sa dezbat mostenirea parintilor mei decedati in conditiile in care nici ei nu su fost titulari .Casa e a parintilor tatalui meu care a murit in ... (vezi toată discuția)