avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie - salariu conform Legii nr. 329/2009
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie - salariu conform Legii nr. 329/2009


Conform Legii nr. 329/2009, cap.IV/” Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile
salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare”

La art. 17. -(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
Art. 18. -(1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

INTREBARE: Pentru o persoana pensionar MAI care aprtine sistemului neintegrat sistemului public de pensii si este ales intr-o functie la o organizatie profesionala infiintata prin lege si avand regulamentul de organizare si functionare aprobat prin HGR, se poate aplica predederea de mai sus?
De mentionat ca fondul de salarii provine atat din fondurile proprii – drepturile salariale, cat si de la buget , doar unele compensatii.



Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:42, 11 Noiembrie 2009
Prevederile sunt aplicabile oricarui beneficiar de pensie (deci si din sistemul public si din sistemul neintegrat) daca are un raport in temeiul:
-unui contract individual de munca;
-unui act administrativ de numire in functie publica (raport de serviciu, cum este in cazul functionarilor publici);
-oricarui alt act administrativ de numire in functie (in aceasta ipoteza se incadreaza noii directori numiti in functii si care au incheiat si un contract de management, secretarii de stat etc.).
Dupa parerea mea, persoana despre care vorbiti nu se incadreaza in niciuna din ipotezele de mai sus, prin urmare aceste prevederi nu sunt aplicabile.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu machis machis Mai este in vigoare interdictia de a cumula pensia cu salariul daca acaesta depaseste o anumita valoare ? (vezi toată discuția)
Cumul pensie-salariu maria_55 maria_55 Buna ziua! Sunt profesor si ar trebui sa ma pensionez la limita de varsta (65 ani) in martie 2015. As putea functiona pana la sfarsitul anului scolar (iunie ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cim a unei persoane care cumuleaza salariul cu pensia ContSters229751 ContSters229751 Cum se poate desface cim unui angajat care cumuleaza salariul cu pensia? Care este baza legala, mentionez ca nu ni se aplica legea salarizarii, suntem ... (vezi toată discuția)