avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Plata unei facturi in contul unei persoane fizice
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Plata unei facturi in contul unei persoane fizice


Buna ziua,

am nevoie de un sfat, sunt in urmatoarea situatie:

1. Am achizitionat serviciul unei firme X din Romania. Firma X mi-a trimis factura care continea numele firmei furnizor, adresa firmei, contul IBAN
2. Am facut plata facturii folosind datele beneficiarului de pe factura (plata am facut-o dintr-o banca din afara UE). Plata a fost receptionata de banca beneficiarului.
3. La cateva zile am fost sunat de catre firma X sa imi comunice ca au fost informati de banca lor ca numele beneficiarului nu corespunde cu contul IBAN si imi vor returna banii, iar eu sa refac plata in acelasi cont IBAN, dar la numele beneficiarului sa trec numele unei persoane fizice.

As avea nevoie de raspus la urmatoarele intrebari (si eventual un sfat cum sa procedez mai departe):
1. E normal/legal ca o firma sa imi ceara sa fac plata unei facturi intr-un cont al unei persoane fizice? Mi se pare ca sunt atras intr-o incercare de evaziune fiscala.
2. Care sunt obligatiile mele in momentul in care banii au fost returnati (inca nu i-am primit)? Ma astept sa imi fie returnata o suma mai mica decat transferul meu (din cauza exchange rate-ului multiplu, comisioane interbancare, etc..). Sunt obligat sa suport eu costurile unui nou transfer?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2018
cm123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 08:50, 12 Octombrie 2018
Existe firme care au intelegeri cu bancile si au conturi deschise pe numele angajatilor. Sunt un fel de conturi provizorii: in sensul ca fiecare angajat are contul lui bancar in care incaseaza platile facute de clientii firmei si la sfarsitul zilei sau odata pe saptamana acei banii se duc in contul mare al firmei. Dar asta trebuie sa va confirme firma. E o practica din ce in ce mai des intalnita in firmele de consultanta sau firmele in care exista o persoana fizica alocata pentru un numar de X clienti sa spunem.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata eronata facuta intr-un cont pe care exista poprire asiguratorie de catre anaf adriana istrate adriana istrate Buna ziua, Din greseala am facut o plata oline la o firma, confundand-o cu alta firma (denumiriele firmelor semanu). Problema este ca firma unde am virat ... (vezi toată discuția)
Plata catre iban gresit RaduVega RaduVega Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu urmatorul caz: Am un contract de vinzare-cumparare cu o companie, in baza caruia am vindut un produs. Desi in ... (vezi toată discuția)
Plata in contul persoanei fizice trecut pe factura OLTCONFORT OLTCONFORT Buna ziua, In data de 10.11.2016, SC .... SRL, a initiat o plata (editat). Am luat informatii telefonice de la BCR si ni s-a comunicat ca aceasta firma cu ... (vezi toată discuția)