avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal Pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal Pfa

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutați cu o lămurire in ceea ce privește posibilitatea ca o persoana fizica titular al unei Întreprinderi individuale sa beneficieze de concediu de risc maternal.
In acest moment sunt titular a unei întreprinderi individuale si am contract cu Casa de asigurări de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizații de asigurări sociale de sanatate.( plătesc 1% din suma stabilită in contract).
Întrucât sunt insarcinata si am primit indicații de la medicul ginecolog de repaus total pentru ca sunt in risc de naștere prematura ( am 29 saptamâni) si pentru ca nu am întreaga perioada de 6 luni de cotizare la FNUASS, doresc sa intru in concediu de risc maternal.( sunt in situația in care daca nu mai muncesc nu mai am alte venituri pentru următoarele aprox 3 luni si am citit ca pentru acest tip de concediu nu am nevoie de stagiul complet de cotizare).
In contextul expus mai sus, pot beneficia de acest concediu de risc maternal?
Va mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Bolohan cristi , utilizator 00:22, 21 Ianuarie 2021
Puteti beneficia de acest concediu de risc maternal. Insa intrebati si la Casa deAsigurari de SAnatate
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Puteti va rog sa imi dati si temeiul legal?
Va solicit acest lucru, întrucât o cunoștința de-a mea care se afla in aprox aceeași situație a primit o luna concediu de risc maternal de la Casa de sanatate si apoi i-a fost intrerupt pe motiv ca pentru II, pfa nu se poate acorda concediu de risc maternal.( acesta acordându-se cf oug 96/2003 si prevede protecția maternității la locul de munca).
Poate fi considerată activitatea pfa ca si loc de munca? Se aplica oug si pentru pfa, II?
Cum se poate combate argumentul oferit de Casa de sanatate?

Mulțumesc mult!
OUG 158/2005
art.1
....
(2) Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1), pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
......

art.2
(1) Concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asigurații, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, sunt:
......
e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va mulțumesc frumos!
Buna ziua,

Ati reusit sa va luati concediu de risc maternal?

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal pentru pfa consibella consibella Buna seara, sunt pfa din 2012 si sunt la zi cu plata taxelor catre stat. Momentan sunt insarcinata in 5 luni. Intrebarile mele sunt 1. Pot sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Sotia pfa si indemnizatia de crestere a copilului DanielaBorza DanielaBorza Bună ziua. In luna Noiembrie a anului 2014 m-am inregistrat la Casa de asigurari Cj ca sotie a unui pfa și am incheiat un contract de asigurare pt cei ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal simonaproto simonaproto Buna ziua, sunt angajata cu contract de drepturi de autor si as vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de risc maternal (in cazul in care se impune) si ... (vezi toată discuția)