avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ieșirea din indiviziune pe cale judecătorească
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ieșirea din indiviziune pe cale judecătorească

Suntem doi frați și deținem în comun un teren agricol cu o suprafață de 2 ha. Dorim să ieșim din indiviziune pe cale judecatorească. Am căzut de acord să depunem la prima ședință de judecată o tranzactie judiciară prin care unul dintre moștenitori înțelege să renunțe la cota lui legală de 1 ha în favoarea celuilalt motenitor. Este posibil așa ceva?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:53, 16 Octombrie 2018
Da, este posibila incheierea unei tranzactii judiciare in acest caz.
Da, poate fi perfectata o tranzactie, instanta ia act de aceasta, pronuntand o hotarare de expedient.

Tranzactia judiciara va fi cuprinsa in hotararea judecatoreasca.

CAPITOLUL IV
Hotărârile judecătoreşti

SECŢIUNEA a 3-a
Hotărârea prin care se încuviinţează învoiala părţilor

Art. 438

Condiţiile în care se poate lua act de tranzacţie

(1) Părţile se pot înfăţişa oricând în cursul judecăţii, chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească tranzacţia lor.

(2) Dacă părţile se înfăţişează la ziua stabilită pentru judecată, cererea pentru darea hotărârii va putea fi primită chiar de un singur judecător.

(3) Dacă părţile se înfăţişează într-o altă zi, instanţa va da hotărârea în camera de consiliu.


Astfel, tranzacţia este contractul prin care părţile previn sau sting un litigiu, inclusiv în faza executării silite, prin concesii sau renunţări reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealaltă.

Noul Cod de procedură civilă reglementează, prin prevederile art. 438-441, aspectele de ordin procedural ale tranzacţiei judiciare, deci ale tranzacţiei încheiate de părţi cu scopul stingerii unui litigiu aflat pe rolul instanţei, prin pronunţarea unei hotărâri de expedient.

Tranzacţia poate fi încheiată în orice etapă a procesului, în primă instanţă sau în căile de atac (astfel cum prevede art. 462 NCPC), dar şi în faza executării silite, această posibilitate fiind expres prevăzută în prezent de art. 2267 NCC.


Tranzacţia, fiind un act procedural de dispoziţie, poate fi încheiată de părţi personal sau prin mandatar cu procură specială ori cu încuviinţarea prealabilă a instanţei sau a autorităţii administrative competente, sens în care dispune art. 81 alin. (1) NCPC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar gyandy gyandy Buna ziua. Intr-un dosar de partaj judiciar cu 2 parti care au de impartit o mostenire in raport 50% fiecare,una din parti propune ca sa primeasca pentru ... (vezi toată discuția)
Tranzactie officemvp officemvp Buna ziua, Va solicit cu doua intrebari. 1 Daca se poate incheia o tranzactie avand ca obiect incheierea unui proces civil,proces al carui stadiul ... (vezi toată discuția)