avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine plateste cheltuielile de judecata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine plateste cheltuielile de judecata?

Daca dau in judecata primaria si sectia de politie pentru ca nu au raspuns in termen legal la petitii si castig, vor plati cheltuieli de judecata? Cine le plateste?
Cum se numeste va rog aceasta actiune? Pentru lipsa raspuns petitii?
Nu mai zic ca refuza sa rezolve problemele... nici nu au bunul simt sa mai raspunda.
Se dau daune?

MULTAM!
Cel mai recent răspuns: Sever Simion , Consultant resurse umane 15:19, 11 Noiembrie 2018
In cazul in care veti castiga procesul si veti solicita obligarea paratului/paratilor la plata cheltuielilor de judecata prin cererea de chemare in judecata (care nu se acorda decat in cazul in care au fost solicitate), acestia vor fi obligati de instanta la plata acestor cheltuieli, conform art. 452 din Cod procedura civila.

Va trebui sa formulati o cerere de chemare in judecata intemeiata pe Legea nr. 554/2004 contenciosului administrativ si Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, depinde si ce fel de informatii ati solicitati prin intermediul acestor petitii, acest aspect fiind important in ceea ce priveste intemeierea cererii de chemare in judecata pe ultimul act normativ indicat.
Puteti solicita si daune, atat materiale, cat si morale, insa trebuiesc dovedite pentru a fi acordate de instanta.
Multumesc foarte mult.
Din cauza refuzului lor de a constata contraventii pe Legea 230 dar si 196/2018, proprietatea mea a ajuns in ultimul hal de degradare. Nu intru in detalii. Pe langa faptul ca nu respecta indatoririle legale mai nou nici macar nu mai raspund l apetitii.
Daunele se timbreaza la valoare? Sau cum, va rog frumos?
In acest caz, nu este aplicabila Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Va mentionez, ca posibile temeiuri de drept, aplicabile in functie de situatia de fapt: Codul de procedura civila, Legea nr. 554/2004 contenciosului administrative, Legea nr. 230/2007 in prezent abrogata, dar care se aplica pentru actele si faptele nascute in perioada in care aceasta lege era in vigoare, Legea 196/2018 privind infiinatrea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, O.G nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, precum si actele normative de organizare si functionare a institutiilor prevazute la art. 102 din Legea 196/2018 (le gasiti pe internet, aveti grija insa sa gasiti forma actualizata a acestor acte).

Atat despagubirile acordate cu titlu de daune materiale, cat si morale se taxeaza la valoare, conform OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu exceptia despagubirilor acordate pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice, care se se taxeaza cu 100 lei.
Revin cu o precizare, de obicei, cerereile privind plata unor despagubiri pentru daune materiale si morale se taxeaza la valoare, cu exceptia indicata in postarea anterioara.
In material contenciosului administrativ, aceste cereri de taxeaza cu 10 % din valoarea daunelor pretinse dar nu mai mult de 300 de lei (art. 16 din Legea nr. 80/2013)

Multumesc foarte mult, doamna avocata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducere actiune solicitare daune morale danaa1 danaa1 Daca am avut un proces in contencios administrativ, iar la instanta de contencios administrativ nu am solicitat daune morale de la institutia pârâtă, si am ... (vezi toată discuția)
Recursul. danaa1 danaa1 Sotul meu a depus o petitie la o institutie publica, in vederea rezolvarii a unor probleme ce tin de institutie. Institutia nu i-a raspuns in termenul legal ... (vezi toată discuția)
Raspuns la reclamatie dumitruufo dumitruufo Cum pot sa actionez daca o institutie (ARR) nu-mi raspunde la o reclamatie in termenul legal? (vezi toată discuția)