avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instanța a calculat taxa judiciară de timbru la o ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instanța a calculat taxa judiciară de timbru la o valoare mult mai mare decât cea plătită de mine. Voi plăti diferența, dar am dreptul s-o recuperez dacă expertul evaluator va stabili o valoare mai mică decât cea calculată de instanță?

Am un proces de partaj benuri succesorale si am depus taxa judiciara 3% din valoarea estimata de mine,tinand cont de preturile de vanzare din zona.
Instanta a calculat valoarea masei de partaj dupa grila notariala din zona,valoare mult mai mare si mi-apus pus in vedere sa platesc diferenta.
Bine-inteles ca va trebui sa o platesc.
In cauza se va desemna un expert topo pentru identificare si un expert evaluator care va stabili valoarea de piata.
Daca aceasta valoare va fi mai mica decat valoarea calculata de instanta la care am platit taxa,am dreptul sa recuperez diferenta?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:47, 20 Octombrie 2018
Normal asa ar fi...
Taxa se stabileste la valoarea bunurilor daca aceasta este prevazuta in cererea de chemare in judecata...Daca nu este prevazuta instanta ar trebui sa regularizeze cererea de chemare in judecata si sa va solicite sa declarati valoarea....
Apoi ca o apreciere corecta se foloseste valoarea stabilita la impozitare


Conform art. 31 alin. 2 din OUG 80/2013
(1) „Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru pentru acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești se face de către instanța de judecată.
(2) în cazul taxelor calculate în funcție de valoarea obiectului cererii, valoarea la care se calculează taxele judiciare de timbru este cea prevăzuta în acțiune sau în cerere. Dacă valoarea este contestată sau apreciată de instanță ca vădit derizorie, evaluarea se face în condițiile art. 98 alin. (3) din Codul de procedura civilă”.


În deplin acord cu prevederile art. 104 NCPC, art. 31 alin. (3) teza 1 din ordonanță reține că în cererile având ca obiect dreptul de proprietate sau un alt drept real asupra unui imobil, taxa judiciară de timbru se calculează în funcție de valoarea impozabilă a bunului imobil.
Dispozițiile art. 31 alin. (3) teza II - dacă valoarea impozabilă este contestată sau apreciată de instanță ca vădit derizorie, taxarea cererilor se va face prin raportare la grilele notariale cuprinzând valorile orientative ale proprietăților imobiliare.


APOI Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru prevede că, împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate să formuleze cerere de reexaminare.
Cererea se adresează aceleiaşi instanţe, în termen de trei zile de la data comunicării obligaţiei de plată şi a cuantumului taxei de timbru datorate.
În situaţia admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, instanţa de judecată dispune restituirea taxei de timbru total ori proporţional cu reducerea sumei contestate.
Neexercitarea căii de atac a reexaminării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea persoanei interesate din dreptul de a mai invoca nemulţumiri privind modul de stabilire a taxei judiciare de timbru şi, astfel, nu mai poate fi pusă în discuţie măsura stabilită de către instanţa de judecată.
Deci numai prin acea cerere de reexaminare in termenul stabilit contestati valoarea
Acum depinde ,poate sunt situatii in care domnii avocati au reusit si altfel .

Numai domnii avocati care au intalnit o asemenea cauza va pot lamurii exact...
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
DenisRif, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 36 OUG 80/2013

(1) Daca in momentul inregistrarii sale actiunea sau cererea a fost taxata corespunzator obiectului sau initial, dar in cursul procesului apar elemente care determina o valoare mai mare a obiectului cererii, instanta va pune in vedere reclamantului sa achite suma datorata suplimentar pana la termenul stabilit de instanta.
(2) Daca pana la termenul prevazut de lege sau stabilit de instanta reclamantul nu indeplineste obligatia de plata a taxei, actiunea ori cererea nu va putea fi anulata integral, ci va trebui solutionata in limitele in care taxa judiciara de timbru s-a platit in mod legal.

Art. 37
in cazul in care se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru si evaluare ContSters337354 ContSters337354 am depus o cerere am evaluat si am timbrat la valoarea obiectului acererii dupa aprecierea mea 1. nu inteleg cum se poate anula o cerere in procedura de ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru judiciar eronata in minus seldom seldom Buna ziua, Azi mi-a venit o comunicare ca trebuie sa achit taxa judiciara de timbru 0 si am drept de contestatie in 3 zile, sub sanctiunea anularii ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru judiciar partaj ancahancu71 ancahancu71 Pentru partaj , taxa de timbru se calculeaza lavaloarea de impunere din certificatul fiscal sau in urmaunei evaluari la valoarea de piata a imobilelor ? (vezi toată discuția)