avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Un copil cu grad grav de handicap își va încheia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Un copil cu grad grav de handicap își va încheia studiile la 18 ani. Mai primește pensie de întreținere în aceste condiții?

Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca la 18 ani va incheia definitiv studiile.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:38, 21 Octombrie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desi legea nu prevede expres ca in situatia asta ar avea dreptul, ci se refera doar la adultii care isi continua studiile pana la maxim 26 de ani , exista totusi obligatia de intretiere intre rudele in linie dreapta ( in cazul dvs), pentru persoane aflate in nevoie.

Art. 524

Creditorul întreţinerii

Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.

Art. 516

(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Art. 513

Obligaţia de întreţinere există numai între persoanele prevăzute de lege. Ea se datorează numai dacă sunt întrunite condiţiile cerute de lege.

Art. 528

Dovada stării de nevoie

Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.


Art. 519

Ordinea de plată a întreţinerii

Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:

b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;

Cum adultul nu are copii, poate cere intretinere de la parinti, de la frati.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 18 ani buburuza01 buburuza01 Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintilor fata de copilul adult cu handicap accentuat Sarah01 Sarah01 ce obligatii au parintii fata de copilul adult (34ani) care este bolnav psihic (schizofrenie paranoida) si incadrat in grad de handicap fara drept la insotitor ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii din partea copiilor in franta m_1980 m_1980 Buna ziua M-am mutat impreuna cu copii mei in Franta de 10 ani. Ei au acum 18 si respectiv 26 de ani. Mama lor a decedat in 2004. Ii sustin pe amandoi ... (vezi toată discuția)