avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împuternicitul pe un cont bancar poate scoate toți ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împuternicitul pe un cont bancar poate scoate toți banii când vrea, fără știrea și/sau acordul titularului? Și dacă nu, răspunde pentru ce face?

Tata a avut un cont bancar, el era titular, iar fratele meu imputernicit. Mama a fost de acord, ei s-au gandit ca daca nu mai pot ajunge la banca sa poata face anumite operatiuni fratele meu. Acum cateva luni, tatal meu a cazut, a avut o lovitura la cap si si-a fracturat coloana cervicala. Nu a paralizat, dar nu a mai fost ca inainte (este imobilizat la pat, are perioade cand nu este constient, trec zile intregi si el nu stie nici cum il cheama, apoi isi revine o perioada). Urmeaza tartament cu medicamente recomandate de psihiatru, neurolog, cardiolog, nefrolog, etc.
Acum fratele meu a scos toti banii si i-a depus la o alta banca pe numele lui. Poate ca nu am fi aflat, dar i-a zis mamei ca a gasit o alta banca care ofera conditii avantajoase la depozite, ca a facut un cont pe numele lui si i-a spus o valoare a depunerii la jumatate fata de cat erau in vechiul cont si cand mama l-a intrebat unde sunt restul de bani a balbait ceva despre niste titluri si ca va veni cineva de la banca ca sa inchida contul, pentru ca nu se poate face decat cu acordul titularului. Tata oricum nu mai judeca, nu e rational decat perioade scurte de timp.
Problema este ca abia acum a realizat si mama ca e o „capcana” pe care i-a intins-o fratele meu: a adus un psiholog si a obtinut un referat de la un neurolog despre starea de sanatate a tatalui pentru Asistenta Social (a zis ca incearca sa obtina aprobarea pentru un asistent personal) si ca va veni o comisie acasa sa faca o ancheta sociala. Acum spune ca nu mai se face nici o ancheta sociala pentru ca nu-s indeplinite conditiile, dar uite ca vine un reprezentant al bancii sa obtina consimtamantul tatei pentru luchidarea contului.
Mama spera sa obtina banii inapoi si nu stie daca are vreo sansa. Ce sa faca? Sa nu primeasca reprezentantul bancii pentru a nu se inchide contul? Sa ceara o alta parere medicala in ceea ce priveste starea de sanatate mintala a tatalui meu? Daca tata nu are consimtamant, si o sa incerc sa demonstrez acest lucru, fratele meu poate face orice cu banii doar pentru ca a fost imputernicit?
O sa ajung si la avocat, dar vreau sa stiu daca mama are sanse de a obtine banii care au fost in cont? Adica sa fie tot pe numele tatei, fratele sa ramana imputernicit pe contul vechi. Am uitat sa spun ca tata mi-a spus ca nu e de acord cu ceea ce a facut fratele, dar nu stiu ce poate declara celor de la banca si poate mai reusim sa reparam ceva.
Astept lamuriri. Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: marianliviuh , utilizator 20:21, 23 Octombrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fratele a folosit banii aiurea si in interes personal poate fi obligat de justitie ca sa ii restituie.
Detaliile o sa le discutati cu avocatul pt ca trebuie vazute actele si discutat pe larg.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Împuternicitul poate face ce vrea pe un cont. Mai puțin sa solicite extras de cont, sa il închidă sau să ia un credit. Nu poate fi tras la raspundere pt operatiunile efectuate pe cont.
Poate fi dat doar in judecată de către mamă, (tatal fiind in imposibilitatea de a-l acționa in judecată din cauza stării de sănătate) dacă banii erau comuni. Dar e o cale lungă, presupune costuri si sunt șanse mici. Dacă e o sumă mare, merită însă încercat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras cont bancar geoconda77 geoconda77 Sunt mostenitor al tatalui. Mama inca traieste. In timpul vietii tatalui meu, mama a constituit, pe numele ei, mai multe conturi, in care a depus bani din ... (vezi toată discuția)
Inchidere cont bancar apicultorul apicultorul titularul contului bancar este decedat,daca nu are imputernicit cine poate inchide acel cont.va multumesc anticipat pt ajutor. (vezi toată discuția)
Dacă sunt împuternicit pe un cont bancar pot transfera banii ... Baboi Laurențiu Baboi Laurențiu Dacă sunt împuternicit pe un cont bancar pot transfera banii în alt cont în cadrul aceleiași bănci dar cu alt titular. Ex. Tata titular de cont, mama ... (vezi toată discuția)