avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Detin un apartament si de curand m-am recasatorit.actualul meu sot are un copil major dintr-o casatorie anterioara. Ce drepturi au acestia la apartament.dupa moartea mea.?Pot face un testament in care sa Las acest apartament doar copiilor mei.?
Cel mai recent răspuns: Dydy-bum , utilizator 18:15, 24 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă decedați dvs prima, la succesiune vor veni soțul și copiii dvs.
Soțul va avea 1/4, iar copiii 3/4.
Ulterior, la decesul sotului, cota să de 1/4 va fi moștenită de copilul său.
Deci in mod direct, copilul sotului nu are nici un drept, dar indirect, va moșteni prin retransmitere, daca vor opera decesele in ordinea menționată mai sus.
Dacă moare soțul primul, vor moșteni doar copiii dvs.
În cazul de față, ar trebui să încheiati cu copiii un act din timpul vieții (un contract de vânzare cumpărare, de donație, de intretinere)
Testamentul nu va ajuta pentru ca:
1. Nu este act de proprietate, deci la decesul dvs va trebui dezbătută succesiunea, unde este obligatorie prezenta tuturor moștenitorilor.
2. Soțul supraviețuitor este moștenitor rezervatar, ceea ce înseamnă că legea ii acorda o cotă din masa succesorala, împotriva voinței dvs. Așadar, daca le dati prin testament totul copiilor, soțul poate solicita reductiunea testamentului.
Dar incazul in care fac un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu copii mei, sotul si copilul sau poate ataca in instanta?care ar fi forma cea mai sigura .contractul de vanzare cumparare cu clauza se poate face cu cei trei copii ai meisau doar cu unul din ei?in cazul acestui contract sotul ce drepturi mai are? Va multumesc anticipat.
Ori incheiati un contract de vanzare-cumparare ori de intretinere. Puteti incheia fie cu un copil, fie cu toti.
La contractul de vanzare cumparare trebuie sa va achite un pret, la modul efectiv.
La contractul de intretinere, va intretin pana la decesul dvs, iar ulterior vor deveni proprietarii imobilului.
Daca pretul nu este achitat sau intretinerea nu este prestata, actul de considera a fi o liberalitate (adica o donatie deghizata), fiind supusa recuctiunii, la fel ca si testemantul.


Dydy-bum a scris:

Detin un apartament si de curand m-am recasatorit

Apartamentul este numai al dumneavoastra, dinaintea casatoriei?
Da.acest apartament l-am dobandit in urma unui partaj voluntar dupa prima casatorie .doresc ca acest apartament sa ramana in exclusivitate copiilor mei.Deci apartamentul este pe NUMELE meu. Mentionez totodata ca la momentul casatoriei nu sa facut nici o mentiune(separate de bunuri)ex.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donare apartament droni droni Buna seara Am un unchi care doreste sa-mi treaca apartamentul pe nume, si cat traieste sa locuiasca in continuare in el. Cum e mai bine cu act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)