avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca angajatorul nu mia facut plata salariala i term ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca angajatorul nu mia facut plata salariala i term de 1 saptamana de la data promisa iar eu nu mai continui munca fara ami da demisiar dar il anunt de asta ce se poate intampla?

Obligati salariale sh demisie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 25 Octombrie 2018
1.Daca nu mai continuati munca fara a va da demisia fara preaviz, atunci este posibila desfacerea disciplinara a c.i.m.

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Castigarea drepturilor salariale dadrian68 dadrian68 Cum poti sa-ti castigi drepturile salariale daca angajatorul \"uita\" sa te plateasca: -prin demisie, pana castigi in instanta, nu beneficiezi de somaj -daca ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului liviu.haghiac liviu.haghiac Am fost angajat la o firma de constructii si patonul ma demis dar nu mi_a dat salariul pe 15 zile .Ce pot face? (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturi salariale Chiriac30 Chiriac30 Ma interesez pentru un grup de salariati din diverse judete al unei firme din Bistrita-Nasaud cum putem sa primim drepturile salariale pe lunile martie si ... (vezi toată discuția)