avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legalitatea celor 8 zile fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legalitatea celor 8 zile fara plata

Buna ziua!
As vrea sa stiu exact denumirea si numarul legii mult discutate de cateva luni, prin care suntem obligati, bugetarii, sa luam 8 zile fara plata.
Daca imi iau concediu medical peste zilele fara plata, avand in vedere ca in 23 de ani nu am avut niciodata!!!...se plateste?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters44693 , utilizator 14:36, 12 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Legalitatea concediului fara plata consta in cererea dumneavoastra de a vi se acorda acesta. Daca va luati concediu medical, beneficiati de plata acestuia, inclusiv 100%, daca este in regim de urgenta .
Cu stima !
Da, dar inteleg ca guvernul B a aprobat ieri legea care permite asa ceva, si in mass media se discuta deja despre cum se va aplica la diversele domenii bugetare!!!...respectiv politie, administratie, sa lucreze mai putin etc.Multumesc
Din pacate, Legea 329/ 5.11.09 publicata in Monitorul Oficial 761/ 09.11.09 "constitutionala" prevede obligativitatea zilelor de concediu fara plata.................#-o
Art. 10
(1)În vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre următoarele măsuri:
a)să acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare;
b)să reducă programul de lucru;
c)să dispună o măsură ce combină alternativele prevăzute la lit. a) şi b);
d)altă măsură cu efect echivalent.
(2)Cu respectarea prevederilor alin. (1), autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a-şi organiza activitatea astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3)Modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
(4)În lipsa acordului sau în cazul în care, ca urmare a opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut la alin. (1).
(5)Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevăzute la alin. (1) în zilele de sărbătoare legală.
(6)Zilele libere sau, după caz, reducerea programului de lucru prevăzute la alin. (1) şi la alin. (3)-(5) nu afectează durata concediului de odihnă anual şi sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv în specialitate, efectivă. Salariatul beneficiază în această perioadă de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decât cele salariale.
Personal cred ca , pentru a nu induce in eroare utilizatorii, ar trebui sa nu se mai foloseasca sintagma de " obligativitatea concediului fara plata" deoarece , inca , nimeni nu poate fi obligat sa-si semneze o cerere de concediu.Putem discuta despre legalitatea altor masuri care se vor lua.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
stelarman, utilizator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

10 zile concediu fara plata scoalamirsa scoalamirsa cele zece zile de concediu fara plata in care vom fi nevoiti sa intram in noiembrie si decembrie constituie incetarea activitatii in cartea de munca? (vezi toată discuția)
Calcul co si cb maitrei maitrei La calculul CO si CB, cate zile se iau in calcul pe luna noiembrie 2009: 21 lucratoare din luna sau 17 zile (unde am avut 4 zile fara salariu la bugetari) (vezi toată discuția)
Zile libere lucrate ºi neplãtite? Popescu Sofia Popescu Sofia soţul meu este funcţionar public şi se vehiculează ideea că vor trebui să lucreze în ½zilele libere neplătite½ şi vor trebui să îşi dea acordul ... (vezi toată discuția)