Pct (5) al art 82 din L196/2018 in forma din lege zice asa:
Articolul 82
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.
Intr-o forma prescurtata [am scos pasajele care nu-s esentiale pt ce ma intereseaza pe mine sau am adaugat ancore pt ref] am avea asa:
Dacă AG a AP hotărăște în acest sens, [atunci]
CEx:
[*] stabilește cotele [...] aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și
[**] stabilește perioada pentru care proprietarii [...] au dreptul de a solicita [...] scutirea [...] și care [perioadă] trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, [***] conform hotărârii A.G.
Intrebari:
1. Cum se procedeza daca NU exista o hotarare AG a AP "în acest sens", se mai pot introduce/scuti persoane de la intretinere (daca da, de catre cine din structura organizatorica?)?
2. Daca "CEx [...] stabileste perioada ...", la ce anume se mai refera [***] "conform hotărârii A.G."? Sau altfel, daca subiectul ar fi ca perioada e stabilita de AG, ce perioada mai stabileste CEx?!
Deocamdata ma abtin sa-mi spun parerea ca sa nu influentez.
P.S. Intr-o forma si mai simplificata am avea asa: Dacă AG a AP hotărăște în acest sens, [atunci] CEx [...] stabilește perioada [...], conform hotărârii A.G.
Poate ca pct 4 pare in plus. Eu as zice ca tot art 82 e o descriere progresiva, un fel de fir narativ dar care fir incepe sa se strâmbe catre sfarsit, catre alin (5).
Cei care au conceput legea nu s-au gandit ca documentul asta, spre deosebire de altele, trebuie sa fie usor de priceput si de aplicat si de catre oameni cu studii mai putin juridice - ca sa zic asa. De exemplu femeia ce ne ajuta la curatenie e presedinte de asociatie in singurul bloculeț dintr-o comuna.
Revenim la alin (5) al art 82.
Pentru mine e neclar ce a vrut sa spuna legiutorul legat de scutirea de la intretinere.
Concret, daca maine CEx primeste o cerere de scutire de la cineva care urmeaza sa lipseasca 20 de zile din luna asta, in lipsa oricarei hotarari AG pe tema asta, care e temeiul legal pt care CEx ar trebui sa avizeze cererea si sa dispuna scutirea?
Forma prescurtata a articolului pt intrebarea asta ar fi: Dacă AG a AP hotărăște în acest sens, [atunci]
CEx:
[**] stabilește perioada pentru care proprietarii [...] au dreptul de a solicita [...] scutirea [...] și care [perioadă] trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, [***] conform hotărârii A.G.