avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit recent o amendă pe motiv că am claxonat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit recent o amendă pe motiv că am claxonat abuziv/fără justificare, deși am făcut-o pentru prevenirea unui accident, și vreau s-o contest însă nu știu cum să întocmesc plângerea contravențională. Mă puteți ajuta?

Buna! Am primit recent o amenda pe motiv ca am claxonat abuziv, fara justificare. Eu consider ca nu este asa. Mai exact, ma deplasam pe banda de langa axul drumului si la un moment dat, pe banda de langa marginea drumului era un politist care oprea masini, blocand acea banda. Un autoturism mi-a intrat in fata, fara sa semnalizeze iar eu i-am atras atentia printr-un claxon. Apoi mi-am continuat drumul. Dupa circa 400 de metri am fost oprit de acel politist, care a venit dupa mine si amendat cu 580 lei pe motiv ca am folosit claxonul fara motiv. I-am cerut sa scrie la mentiuni ca „am claxonat alt participant la trafic pentru prevenirea unui accident.”
Mai mentionez ca nu eram singur in masina, alaturi de mine aflandu-se inca o persoana.
Doresc sa depun o contestatie insa nu stiu cum sa intocmesc procesul verbal. Am vazut ca sunt multe modele pe internet insa... ma depasesc aceste lucruri. De aceea apelez la dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:45, 18 Aprilie 2019
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va formulează nimeni contestatia aici pe forum. Daca ati gasit modele pe internet, incercati sa va orientați de acolo.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

catalinbanita a scris:

Buna!
Doresc sa depun o contestatie insa nu stiu cum sa intocmesc procesul verbal. Am vazut ca sunt multe modele pe internet insa... ma depasesc aceste lucruri. De aceea apelez la dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!

Dupa cum ati primit deja sfatul, nu va face nimeni "temele". Daca doriti sa depuneti o "contestatie" aveti doua optiuni: apelati la serviciile unui avocat, sau cunostinta, daca gasiti pe cineva care cunoaste acest domeniu, sau va documentati serios si va depuneti singur plingerea contraventionala (fizic sau prin posta cu confirmare de primire) la judecatoria indicata in procesul verbal de contraventie. Va urma ( in citeva luni) un proces in fata unui judecator,e posibil sa ajungeti si la faza de apel samd. Prin urmare, daca veti considera ca merita efortul si/sau banii dedicati acestui scop, mergeti mai departe, altfel aveti posibilitatea de a achita jumatate din minimul amenzii in 15 zile. In acelasi interval de timp puteti lua si decizia de a va judeca cu IPJ din judetul in care ati fost amendat. Achitarea a jumatate din minimul amenzii nu inseamna recunoasterea faptei, va puteti recupera acesti bani dupa cistigarea (definitiva a) procesului. Un proces nu inseamna numai dovedirea unui fapt ci in primul rind respectarea unor proceduri juridice. Acum, ca sunteti ceva mai informat, va doresc bafta in luarea oricarei decizii !
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
latka, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sincer sa fiu nu stiu daca merita efortul vis-a-vis de suma care trebuie platita, adica 290 lei in 15 zile. Insa sunt deranjat de faptul ca am primit aceasta amenda pentru nimic si sunt convins ca majoritatea politistilor ce dau amenzi merg pe aceasta idee, ca romanul nu se complica cu mersul la tribunal pentru sume mici.
In afara de cei 20 lei taxa de timbru, daca imi scriu eu plangerea, mai este ceva de platit?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, poate costurile expeditiei, daca trimiteti in plic si costurile de deplasare, daca fapta nu s-a petrecut in localitatea de domiciliu. Si persoana care va ajuta, daca nu va descurcati singur.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara . e f simplu.
martorul ...,taxa si cateva cuvinte scrise de mana si xerox la ce a-ti scris dupa ce dataţi si semnati, de ex . art .118 va da dreputl la contestare .
D-nul sau d-na latka , putea sa va dea model, ca e doar utilizator nu avocat ...
daca in aceasta adunare de persoane care considera ca sunt neindreptaţiţi prin modul de lucru al politistilor ar fi o colaborare , am reusi sa schimbam mentalitatea poliţiştilor. ca nu este oblogatorie amendarea participantilor in trafic doar ca sa facem un targhet lunar pt consumul de combustibil , [EDITAT]
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva...cred cristinatomniuc cristinatomniuc Buna seara! Am luat o amenda in valoare de 360 ron din pricina ca circulam pe o strada aglomerata din iasi si la putina neatentie m-am incadrat pe banda care ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident cu trenul la trecerea la nivel cu calea ferată, semnalizată doar cu crucea sf. andrei. mi-a fost suspendat permisul pe trei luni fără drept de conducere, este corect? oana8989 oana8989 Bună ziua.La trecerea la nivel cu calea ferata semnalizata cu semnul Sf Andrei am avut un accident cu trenul din cauza vizibilității reduse.Mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Filmare radar neprezentata danielmedias danielmedias Am fost sancționat, pt viteza, și nu mi s a prezentat înregistrarea doar dacă fac plângere la judecătorie. Ce drepturi am, și ce pot face? (vezi toată discuția)