avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident cu trenul la trecerea la nivel cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident cu trenul la trecerea la nivel cu calea ferată, semnalizată doar cu crucea Sf. Andrei. Mi-a fost suspendat permisul pe trei luni fără drept de conducere, este corect?

Bună ziua.La trecerea la nivel cu calea ferata semnalizata cu semnul Sf Andrei am avut un accident cu trenul din cauza vizibilității reduse.Mi-a fost suspendat permisul pe trei luni fara drept de conducere?Este corect?Unde depun contestație?Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 09:31, 29 Octombrie 2018
Dacă v-a dat aceasta sancțiune înseamnă că nu ați respectat semnalele luminoase sau sonore de avertizare la trecere.
Nu sunt nici semnale luminoase,nici sonore.
Ar fi trebuit sa se aplice urmatorul articol din codul rutier (OUG 195/2002):
Art.102(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai urmatoarelor fapte:

c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
...................................
sau

Articolul 103
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:

c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
latka, moderator
As putea face ceva in această privință?Nu mă incadrez la nici o infracțiune specificată mai sus.
Bineinteles ca puteti face plingere contraventionala, asa cum e mentionat si in PV de contraventie, unde trebuie sa fie indicata si judecatoria la care depuneti plingerea. Si nu e vorba de infractiune, ci doar de contraventie. Cititi cu atentie la ce articole v-a incadrat ca fapta savirsita si ca sanctiune. Dupa aceea vedeti ce scrie la articolele respective in codul rutier (OUG 195/2002, actualizata) si regulamentul de aplicare (HG1391/2006).

Alte discuții în legătură

Sanctionare trecere la nivel cu calea ferata fara bariere dianaanton dianaanton Am fost sanctionata ca am oprit dincolo de indicator la trecerea la nivel cu cale ferata fara bariera cu 9 puncte amenda si suspendarea permisului pe 90 de ... (vezi toată discuția)
Permis ridicat pe 3 luni minanika minanika Pentru un permis ridicat pe 3 luni pentru neacordare de prioritate la trecerea cu nivel de calea ferata poate fi redusa perioada la 30 de zile daca se sustine ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat fara drept de circulatie doarcosmin doarcosmin Buna ziua.Am nevoie de niste lamuriri daca se poate. Azi dimineatza ma aflam in c-lung mold. si mergeam spre suceava.cu 200 m inainte de o cale ferata ... (vezi toată discuția)