avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune si taxe notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune si taxe notariale

Tata a murit si acum trebuie sa dezbatem succesiune. Apartamentul e pe numele mamei si al tatalui meu, jumate-jumate deci. Eu sint singurul copil. Eu locuiesc in alta tara, definitiv. Ptr a dezbate succesiunea, deci apartamentul, trebuie mama sa prezinte documentele necesare si , in cazul in care mai sint mostenitori, deci eu, trebuie sa ma prezint si eu la notar cu acte necesare. Intrebare: daca eu nu ma pot prezenta personal, ce acte trebuie sa trimit mamei ca sa ma reprezinte? O procura speciala ptr succesiuni stiu ca ar trebui, dar unde o gasesc? Si apoi taxele notariale. I s-a spus mamei ca daca incepe dezbaterea in 3 luni de la data de azi, tata a murit pe 19 sept 2018, atunci o costa o anume suma. Daca mai trec 3 luni, deci in total 6, e dublu. Depinde de biroul la care se duce sau este o taxa fixa, valabile ptr toate birourile notariale din tara? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:13, 30 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procura (prin care o imputerniciti pe mama sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii dupa tata) se intocmeste la Ambasada sau Consulat, unde trebuie sa va prezentati cu actul de identitate, o copie dupa certificatul de deces si actele dvs de stare civila.
3 luni, 6 luni...nu au nici o legatura.
Singurul avantaj financiar e ca daca succesiunea este dezbatuta in termen de 2 ani de la deces, in afara taxelor notariale, nu mai platiti impozitul de 1% din valoarea masei succesorale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apoi nu exista "toate birourile notariale din tara".
Competenta teritoriala apartine oricarui birou notarial din circumscriptia judeatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Acolo se dezbate succesiunea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Abia daca depasiti la 2 ani veti plati la stat 1% in plus fata de onorarul notarului si taxa de intabulare. Asa ca poate reusiti sa faceti un drum in tara pentru a va prezenta la notariat. O sa primiti fiecare mostenitor instiintarea de la notar cu primul termen la care sa va prezentati cu actele ce le aveti si o sa a spuna atunci ce trebuie sa mai aduceti. In prima faza, la aceste prezentari este de ajuns sa mearga doar mama.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu asteptati sa primiti, ca e posibil sa nu primiti nimic.
Citarea nu e obligatorie la dezbaterea succesiunii pe cale notariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune după moartea mamei valentinap39 valentinap39 Buna ziua. In octombrie 2019 a murit mama mea. Ea a locuit alaturi de tatăl meu in orașul Brăila. Eu locuiesc în București iar fratele meu in Italia. ... (vezi toată discuția)
Succesiune sorineldobre sorineldobre Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)
Succesiune anatanase86 anatanase86 Buna ziua; am primit o citatie de la biroul notarial sa ma prezint la dezbaterea succesiunii dupa mama mea dar actul de proprietate pe casa si terenul aferent ... (vezi toată discuția)