avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Condiții spor nocive
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Condiții spor nocive

Lucrez la CFR, sub firul de contact 27000w, este normal sau nu sa primesc spor de condiții nocive, în prezent nu primesc acest spor, muncesc în aceleași condiții din 1990,pana în anul 2001 am avut grupa 1 de munca din anul 2001 ni sa luat acest drept muncind în aceleași condiții, este normal, va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 1 Noiembrie 2018
Nu este normal, insa ati verificat in c.c.m. aplicabil CFR-ului de ce sporuri puteti beneficia ?
Amintiti de doua notiuni diferite: spor conditii nocive si grupa de munca.
Sporul pentru conditii grele, vatamatoare, nocive s-a acordat ca suma fixa sau % la salariul negociat in conditiile in care existau mentiuni in acest sens in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma. Daca lucrati la stat, acest spor a fost introdus in salariu in urma solicitarii sindicatelor prin anii 2010 ...
Pentru a beneficia de conditii speciale de munca, firma si locul de munca/ postul de lucru/ meseria trebuie sa fie nominalizate in anexa 2 si 3 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru perioada de dupa 2010). Pana la aparitia Legii nr. 263/ 2010 se putea beneficia de conditii speciale de munca numai daca firma a intocmit documentatiile cerute de HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 1273/ 2012), a obtinut avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca/ posturile de lucru/ meseriile incadrate in conditii speciale de munca si lucratorii au fost nominalizati (si dvs. trebuia sa fiti nominalizat) prin documenet intern al firmei.
CFR a avut obtinut aviz de incadrare in conditiide munca.

Asa cum am mentionat anterior,in c.c.m. incheiat la nivel de CFR exista prevazute anumite sporuri care se acorda salariatilor ... verificati acolo.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt idm la cfr-sa. desi in ordinul 50/03/1990 spune ca am dreptul ... Chereghi Sorin Chereghi Sorin Sunt IDM la CFR-SA. Desi in Ordinul 50/03/1990 spune ca am dreptul la grupa de munca (grupa 2). Nu am grupa de munca. (vezi toată discuția)
Grupe de muncă Delicostea Delicostea Bună ziua. Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)
Radiatiile in mediu privat V_Vlad V_Vlad Buna ziua! Lucrez la un centru de radiologie dentara (in sistem privat)... Exista vreo lege care sa-l oblige pe angajator sa recunoasca vreo grupa de munca sau ... (vezi toată discuția)