avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mandat președinte asociație de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mandat președinte asociație de proprietari

Bună seara,
M-ar interesa, în calitate de membru al CEx-ului unei asociații de proprietari care este momentul concret în care președintele demisionar(care și-a depus mandatul) al asociației nu mai este nici de drept nici de fapt președinte. Suntem în situația în care actualul președinte, și-a depus mandatul și susține că din acest moment nu mai are nicio atribuție adică poate și trebuie să predea „gestiunea” CEx-ului. Eu, dimpotrivă, consider că mandatul său încetează, de fapt și de drept, de-abia după ce Adunarea generală alege noul președinte dacă nu chiar, de-abia după ce se semnează procesul de predare-primire între cei doi. Vă cer ajutorul pentru că actuala lege este extrem de neclară (și) în această situație.
Cu mulțumiri,

T. S.
Cel mai recent răspuns: gambette , utilizator 13:36, 26 Noiembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Demisia este un act unilateral de vointa.
Nu se pot pune conditii.
Prevederea legii intra sub spectrul neconstitutionalitatii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presedintele de asociatie isi exercita atributiile in cadrul asociatiei de proprietari in baza unui contract de mandat

Codul muncii
SECŢIUNEA a 8-a
Încetarea contractului individual de muncă

Demisia
Art. 81

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Deoarece presedintele de asociatie exercita atributiile in baza contractului de mandat,nu se poate discuta despre institutia demisiei
Legiuitorul a prevazut concret derularea si solutionarea situatiei prezentate de dv
art 56 1-presedintele poate delega pentru cel mult 90 de zile pe an,atributiile sale unui membru al comitetului executiv,fara a fi exonerat de raspundere juridica
2- In caz de incetare a mandatului presedintelui inainte de termen,comitetul executiv convoaca in termen de 5 zile de la incetarea mandatului o adunare generala pentru alegerea unui nou presedinte
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
ynocentta, utilizator
Cred că nu am fost suficient de explicit:
-actualul președinte și-a depus, în scris, mandatul. CEx a luat act și a convocat adunarea generală...
Întrebarea mea era când încetează efectiv mandatul președintelui? La depunerea acestuia sau odată cu alegerea noului președinte căruia, de altfel este obligat să-i predea, în termen de 5 zile de la alegerea celui din urmă, ștampila, documentele, etc. ...?
Eu cred ca mandatul inceteaza din secunda urmatoare notificarii. Nefiind expres legiferat in L196, ar mai fi Codul Civil cu privire la mandate, art 2009 si urm. - art 2034 nu prevede termen.
In situatia in care survine termenul de incetare a mandatului presedintelui asociatiei de proprietari si a membrilor com. ex. cum se procedeaza cui predau mandatul aveau obligatia sa convoace AG pentru alegeri inainte de acest termen ?

Alte discuții în legătură

Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)
Procedura demisie presedinte asociatie proprietari stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, Care este procedura demisiei unui presedinte de asociatie proprietari ? Ce trebuie scris, ce trebuie afisat, cui trebuie predat ? Multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cerasela2018 cerasela2018 Cenzorul - proprietar din bloc, cu contract de mandat si-a dat demisia. Si in cazul contractului de mandat este valabil preavizul de 20 zile lucratoare sau ... (vezi toată discuția)