avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice oferta sub 85% din valoarea estimata
Discuție deschisă în Achiziţii publice

oferta sub 85% din valoarea estimata

Daca toti ofertantii au depus oferte sub 85% din valoarea estimata a contractului de lucrari ce pot face ?
Cel mai recent răspuns: Grigore Carmen , utilizator 15:39, 13 Noiembrie 2009
Pai, cel mai sanatos este sa ceri clarificari (justificari) cu privire la preturile propuse, conform art. 202 din OUG. 34/2006 si art. 36/1 din HG 925/2006 modificata prin HG 834/2009.
Ofertantii vor trebui sa iti transmita in termenul stabilit (dar nu mai mare de 72 ore) toate documentele cu ajutorul carora isi justifica cheltuielile. De asemenea, daca inchei contract de achizitie publica, cred ca ai prevazut si faptul ca pretul ramane ferm pe toata durata contractului.
Depunand documentele ce stau la baza formarii pretului (implicit justitificative pentru preturile propuse), ofertantii tai nu vor putea sa-si modifice pretul pe toata durata contractului.
Ai grija, citeste cu mare atentie art. 36/1 din HG 925/2006.
Art.36^1 alin.(2), (3), (4) din H925/2006:"(2) În cazul în care, pe parcursul evaluării, se constată existenţa unei oferte cu preţ aparent neobişnuit de scăzut în sensul prevederilor alin. (1), autoritatea contractantă are obligaţia de a efectua verificări detaliate în legătură cu aspectele prevăzute la art. 202 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(3) În scopul efectuării verificărilor prevăzute la alin. (2), autoritatea contractantă va solicita ofertantului inclusiv documente privind, după caz, preţurile la furnizori, situaţia stocurilor de materii prime şi materiale, modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a forţei de muncă, performanţele şi costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru.
(4) În cazul în care ofertantul nu prezintă informaţiile solicitate sau aceste informaţii nu pot justifica preţul aparent neobişnuit de scăzut, oferta intră sub incidenţa prevederilor art. 36 alin. (1) lit. f)", adica oferta va fi considerata inacceptabila.
Potrivit art. 202 din OUG 34/2006: "(1) În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul respectiv.
(2) Autoritatea contractantă are obligaţia de a lua în considerare justificările primite de la ofertant, în condiţiile alin. (1), îndeosebi cele care se referă la:
a) fundamentarea economică a modului de formare a preţului, aferent metodelor de execuţie utilizate, procesului de producţie sau serviciilor prestate;
b) soluţiile tehnice adoptate şi/sau orice condiţii deosebit de favorabile de care beneficiază ofertantul pentru executarea lucrărilor, pentru furnizarea produselor sau prestarea serviciilor;
c) originalitatea ofertei din punct de vedere al îndeplinirii tuturor cerinţelor prevăzute în caietul de sarcini;
d) respectarea dispoziţiilor privind protecţia muncii şi condiţiile de lucru aplicabile pentru executarea lucrării, prestarea serviciului sau furnizarea produselor;
e) posibilitatea ca ofertantul să beneficieze de un ajutor de stat."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie seap camelia adina camelia adina pot fii descalificata la o licitatie pe SEAP daca pretul oferit de mine este prea mic , mult sub valoarea estimata ? urgenta va rog . multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Oferta licitatie publica elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa imi spuneti si mie daca exista vreun articol in Legea achizitiilor publice care sa interzica unei firme sa faca o oferta sub valoarea ... (vezi toată discuția)
Contestatie licitatie siberd siberd Buna ziua! As dori sa stiu la ce articol al carei legi se regaseste dispozitia prin care se dispune ca nicio oferta financiara nu trebuie sa fie mai mica de ... (vezi toată discuția)