avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil posibil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil posibil?



Felicitari pentru forumul foarte util, unde gasim foarte multe raspunsuri ,sunt o viitoare mamica, insarcinata in 2 luni si vreau sa va intreb daca pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil.
Imi platesc individual la stat toate darile, sanatate, CAS, somaj, pensie si timp de 6 luni printr-un contarct civil prestez serviciu de tehnoredactare la o Asociatie nonprofit, unde virez la finante impozitul pe suma pe care o primesc in schimbul tehnoredactari.
Se considera un venit acest lucru si pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:23, 13 Noiembrie 2009
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului , timp de 12 luni, sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit
Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, arhitect etc.

Sa inteleg ca ceea ce fac eu in cadrul prestari de servicii- tehnoredactare, se poate socoti un venit, deoarece platesc impozit pe venit????
Multumesc de raspuns.





Conform Normelor de aplicare ale OUG 148/2005,
Art. 5. - Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 1 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă sunt cele definite de Codul fiscal la art. 55 alin. (1) şi (2), la art. 46 alin. (1)-(4) şi la art. 71.
Veniturile pe care le realizati dvs s-ar incadra la cerintele articolului de mai sus. Va puteti interesa si la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale.
1. OUG 148/2005 spune:
Art. 1. (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile si completãrile ulterioare, beneficiazã de concediu pentru cresterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, precum si de o indemnizaþie lunarã în cuantum de 800 lei (RON).

2. Veniturile obtinute in baza unei conventii civile de prestari servicii fac parte din venituri profesionale supuse impozitului pe venit, obtinute din activitati comerciale, asa cum sunt definite de Codul fiscal, art.46(2):

Art. 46. - (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

3. Nu am vazut conventia incheiata de dvs., dar daca este asa cum spuneti este legala si puteti primi indemnizatia de concediu crestere copil.
4. Va recomand sa cititi OUG 148/2005, aprobata si modificata prin Legea 7/2007 si Normele de aplicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile din contractul civil se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului? Razvan Marinescu Razvan Marinescu Buna ziua, Asta este de fapt intrebarea: veniturile din contractul civil se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului? Este ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitati independente in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului Mirela Predan Mirela Predan Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste veniturile ce se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Am inteles ca se iau in ... (vezi toată discuția)
Venituri luate in calcul pentru indemnizatia pentru cresterea copilului gabrielrico27 gabrielrico27 Sotia mea a realizat venituri din salariu. In privinta acestora totul este clar. Pe langa acestea, a mai realizat si venituri din realizarea unor sondaje ... (vezi toată discuția)