avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... CASS pe venituri din mai multe surse
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

CASS pe venituri din mai multe surse

Dupa cum am inteles acum se plateste CASS pe fiecare venit care depaseste plafonul de 22800 RON.

Asta inseamna ca daca incasez 30.000 ron de doua ori, din doua surse atunci platesc CASS pe fiecare separat.

Cum completez declaratia unica in cazul in care sunt PFA cu norma peste plafom si primesc si dividende de la o firma (si asta depaseste plafonul)?

In cazul dividendelor impozitul a fost retinut la sursa, deci nu il mai declar ca venit in declaratie.

Insa la CASS nu exista optiunea de a adauga mai multe surse.

Deci cum sa fac?

O alta intrebare: Pe langa dividendele pe care le primesc din Romania, mai primesc dividende si din strainatate. Insa aceste dividende sunt sub plafon. In acest caz ce fac?
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 17:27, 14 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a vedea daca trebuie sa platiti cass se aduna venitul net din mai multe surse si daca ceea ce rezulta este peste plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie, adica in acest an peste 22800 lei, atunci va trebui sa platiti cass 10% aplicat la valoarea plafonului.
De aici se ramifica discutia. Pe de o parte daca pfa-ul pe norma de venit este infiintat in acest an sau este in activitate mai de demult Daca deja era infiintat, pana acum trebuia sa fi depus declacatia unica cu termen scadent la 15 iulie 2018 doar pentru pfa si acum in toamna veneati cu o completare pentru venitul din investitii (din acele dividende interne si externe).
Daca pfa-ul este infiintat in acest an, valoarea plafonului nu o sa mai fie corespunator pentru 12 luni ci se va recalcula pentru lunile de activitate din 2018.
Acum in primul an cand trebuie sa depuneti declaratia unica este cel mai bine sa mergeti la ghiseu a finante sa va ajute ei in a o completa pentru a nu o gresi si de la anul o veti completa singura online.
Multumesc.

Tot nu am inteles acest lucru:

daca am un PFA infiintat de mult cu norma peste plafonul de 22800 si mai am si dividende peste plafonul de 22800 atunci platesc pe fiecare suma CASS separat sau voi plati doar o singura data sanatatea, indiferent de numarul de surse de venit?

Daca se plateste doar o singura data, atunci mai are rost sa mentionez toate sursele de venit pe care le am in declaratie?

Daca sa plateste o singura data, atunci nu conteaza daca suma este 30.000 sau 300.000. Tot pe suma de 22800 platesc CASSul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind o declaratie estimativa mentionati toate veniturile, ca nu va deranjeaza cu nimic. . In orice caz platiti cass doar o data, adica 2.280 lei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
perfect. multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu placere !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit si cass pentru venituri din activitati independente + dividende danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din activitati independente de 20.000 lei/an la care se adauga venituri din dividende de 10.000 lei/an (ambele ... (vezi toată discuția)
Cass pentru dividende incasate in 2018 LigiaPopescu LigiaPopescu Buna ziua, Inteleg ca pentru dividendele incasate in 2017, in suma mai mare decat plafonul de 22.800 lei se plateste suma de 2.280 lei CASS in 2018. Nu ... (vezi toată discuția)
Declaratia 212 - neclaritati impozite 2017 (cas pt dividende incasate in 2017) cristi_22 cristi_22 Buna ziua, Sunt salariat (8 ore, salar peste salar minim). Am si un PFA norma de venit. Norma de venit pt 2017 a fost injumatatita (adeverinta salariat) ... (vezi toată discuția)