avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa ii de munca neinscrisa in cartea de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa ii de munca neinscrisa in cartea de munca

am lucrat 5 ani (1984-1989) ca laborant la lab de fizica atomica si nucleara a univ. babes bolyai din cluj. am primit lapte, orar redus 7 ore/zi si zile aditionale de concediu. Cu toate acestea nu mi s-a trecut gr. ii in cartea de munca. Universitatea mi-a raspuns:" nu am identificat în Arhiva instituției documente
din care să reiasă încadrarea în grupa I/II de muncă pe perioada in care
ați ocupat funcția de laborant la Facultatea de fizică.

În vederea pensionării vă putem elibera o adeverință cuprinzând
sporurile cu caracter permanent care nu au fost consemnate in Carnetul
de muncă. Pentru eliberarea acestui document va rugam sa ne transmiteti
o copie a actului de identitate."
Ce prevede legea in astfel de situatii, si ce ma sfatuiti sa fac? E vital pt mine, am emigrat (nu in UE) unde nu voi primi pensie, si fara acea vechime nu am 15 ani de munca pt pensia minima cand ma reintorc in Romania. Cu multe multumiri, si urari de sanatate, Iulia
Cel mai recent răspuns: IuliaLu , utilizator 01:27, 11 Noiembrie 2018
Din raspunsul primit de la Universitate se poate deduce ca la data prevazuta in legislatia in vigoare (ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.06.1994 firma nu a intocmit documentatia necesara si/ sau nu a obtinut avizul ITM/ Inspectia muncii pentru incadrarea locului de munca/ postului de lucru/ meseriei in grupa de munca si/ sau dvs. ca persoana nu ati fost nominalizata ce beneficiar de grupa de munca prin decizie interna a angajatorului.
Exista si posibilitatea ca laboratorul unde ati lucrat sa nu fi fost incadrat de CNCAN in grad nuclear.
Ordinul MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 mentioneaza in anexa 1 (gr.I de munca)
-poz. 93 unitati nucleare gr.III si gr.IV
si respectiv in anexa 2 (gr.a II-a de munca)
-poz. 101 activitate prestata la locurile de munca cu mediu radioactiv din unitatile nucleare de gr.I si gr.II stabilite de CNCAN,
In baza prevederilor ordinului susmentionat, si a gradului nuclear al laboratorului stabilit de CNCAN firma trebuia sa respecte prevederile din acelasi ordin
-art. 15 Dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grpele I si II de munca in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de MMOS.
Totodata tinand seama de prevederile ar. 2 si 3 din Decretul-lege nr. 68/ 1990, unitatile au obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii prezentului ordin, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si II de munca incepand cu 18.03.1969 si pana in prezent (n.r. respectiv 05.03.1990).
Trebuie sa aflati gradul laboratorului stabilit de CNCAN pentru perioada in care dvs. ati lucrat in laboratorul respectiv. CNCAN emite o autorizatie in acest sens pentru fiecare unitate nucleara in parte.
Daca laboratorul a fost incadrat de CNCAN in grad nuclear, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei pentru nerespectarea legislatiei in vigoare si sa solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii. Actiunea in instanta nu va garanteaza acordarea grupei de munca. Depinde si de alte documente pe care le va cere expertul si le va gasi firma sa le depuna la dosarul cauzei.
Nu uitati sa solicitati de la firma adeverinta cu sporuri, conteaza la cuantumul pensiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Va multumesc mult! Excelent raspunsul, competent si detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa i de munca de angajator elizal elizal Am desfasurat activitate in mediul toxic (caravana MRF) in care era instalat un aparat Roentgen, timp de 5 ani , din 1976- 1981, timp efectiv llucrat la locul ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca petrescucornelia petrescucornelia Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie? (vezi toată discuția)