Recent, angajatorul nostru ne-a redus, printr-un act aditional, durata programului la jumatate de norma (deoarece, incasarile au scazut si sa nu renunte la noi pe perioada asta dificila, ci sa stam asa part-time pana in aprilie cand se asteapta sa creasca incasarile). Bineinteles, ca nu ne-a explicat, ca in cazul unui contract cu jumatate de norma, ca se ajunga la stagiul de cotizare necesar ca sa beneficiezi de indemnizatia de somaj, trebuie sa muncesti dublu perioada de timp fata de cel cu norma intreaga...
Problema este alta: sub actul aditional in 2 exemplare, mai era un contract (ce am reusit eu sa vad) pe care ne-a pus sa-l semnam fara a-l citi in amanunt. Cand am intrebat ce este, ne-a spus ca e un (pre-)contract in care se stipuleaza durata care noi vom fi angajati part-time, adica noiembrie- aprilie. Este necesar acest contract? Exista astfel de contract? Este legal un contract pe care l-am semnat, nu la sfarsitul lui pe verso(acolo unde scrie partile, data si semnatura- contractul cu pricina era din doua pagini, fata- verso) ci la sfarsitul primei pagini? Ce putea sa fie? Ce e de facut?
Mentionez ca respectivul angajator a mai incercat o data sa ne pun sa semnam o demisie in alb...
Va rog sa-mi raspundeti urgent!!!!
Puteti sa-i solicitati angajatorului copii de pe documentele semnate ... in caz de refuz, puteti sesiza ITM-ul in legatura cu eliberarea acestor copii.
Am aflat de la, pana nu de curand, colega, care a intrat fortat- obligat in somaj, ca acel contract de care va vorbeam era unul de confidentialitate si de neconcurenta. Si ea l-a semnat in acelasi timp cu noi (fara sa-l citeasca si nici macar sa banuiasca), desi era cea mai veche dintre fete in firma. Angajatorul a si "avertizat-o" ca nu cumva sa incerce sa se angajeze in celasi domeniu 5 ani ca o va face sa-i plateasca daune de sute de milioane...
Acum ca am aflat si ce era acel intrezarit contract, nu de la angajator, desi l-am intrebat ulterior direct ce era, cerandu-i sa mi-l aduca sa-l citesc (responsabilitatea trecand in carca contabilei care, a continuat cu nerusinare sa sustina ca a fost actul aditional in 3 exemplare, mie dandu-mi o copie din act)... va rog, sfatuiti-ma, ce sa fac in continuare?!!..
Va redau, din Codul muncii, articolele care va intereseaza, pentru a le studia si si vedea daca angajatorul le-a respectat si ca sa stiti ce va asteapta:
Art. 20. - (1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Art. 25. - Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Art. 26. - (1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Neconcurenta
angel_3ro
daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici?
(vezi toată discuția)