avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... facilitãþi pentru angajarea persoanelor în vârstã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

facilitãþi pentru angajarea persoanelor în vârstã

Mai există facilităţi din partea statului privind angajarea persoanelor trecute de 50 de ani? Respectiv angajatorul ar fi scutit de unele taxe,etc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:40, 13 Noiembrie 2009
Statul acorda facilitati pentru angajarea somerilor indemnizati de peste 45 de ani in cuantumul unui salariu minim grantat pe tara in plata, la fel si pentru absolventii incadrati in munca. Pentru aceasta trebuie mers la AJOFM de care apartine societatea si incheiata conventie.
Va multumesc pentru raspuns.Deci societatea respectiv un ong poate angaja un absolvent de studii superioare peste 45 de ani care are acum salariul minim de 1200 RON pentru care statul plateste toate darile.care ar fi legislatia in vigoare?
Din Legea 76/2002:
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Abrogat.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)
Ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj? tompea tompea ce facilitati am daca angajez o persoana aflata in somaj si care are peste 45 de ani (vezi toată discuția)
Facilitati angajare someri/absolventi EmiB EmiB Buna ziua, daca ma poate ajuta cineva cu o nelamurire. Mai exista facilitati pentru angajatori in momentul in care angajeaza someri, absolevnti ori persoane ... (vezi toată discuția)