avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere penală pentru o presupusă faptă de furt ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere penală pentru o presupusă faptă de furt de energie electrică, dosar clasat. Se mai poate adresa societatea în cauză instanței civile pentru recuperarea prejudiciului?

Buna ziua.
Exista posibilitatea, in caz afirmativ care este temeiul legal, al initierii unei actiuni pe cale civila( pretentii) pentru recuperarea unui prejudiciu creat de o persoana fizica in dauna uneia juridice ( societate de distributie a energiei electrice)prin comiterea unei infractiuni in legatura cu care organele de urmarire penala s-au pronuntat anterior cu solutia de clasare a cauzei conf. art.16 lit. C din Cpp, solutie necontestata de parti prin plangere?
Este vorba de o presupusa fapta de furt energie electrica constatata de reprezentantii societatii de distributie a energiei, sesizata prin plangere penala organelor de urmarire penala care in urma cercetarilor au clasat cauza in temeiul amintit.
Societatea in cauza se mai poate adresa instantei civile, ulterior pronuntarii solutiei de catre organele de urmarire penala, pentru angajarea raspunderii delictuale civile a faptuitorului si recuperarea prejudiciului?
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avand in vedere ca nu au existat probe suficiente pentru a demonstra existenta tuturor elementelor constitutive ale infractiunii, sigur ca pagubitul se poate adresa instantei civile cu o actiune intemeiata pe raspundere civila delictuala pentru fapta proprie.
Sa inteleg ca se pot relua cercetarile de catre instanta in scopul dovedrii existentei presupusei fapte ilicite, pentru care deja s-au pronuntat organele judiciare? Nu se tine cont de solutia acestora si materialul din dosarul penal? Se are in vedere aceeasi fapta si nu au survenit alte noi imprejurari astfel ca poti fi cercetat in doua randuri pentru aceeasi fapta si gasit vinovat de instanta civila pe cand organele judiciare penale au constatat ca " nu exista probe ca o pers. a comis infractiunea"?
Exista vreo prevedere legala care sa reglementeze o asemenea situatie?
Multumesc
Puteți să vă adresați instanței civile (aveți grijă să nu se împlinească termenul de prescripție) urmând a demonstra întrunirea în speță a condițiilor răspunderii civile delictuale.

Vă rog să observați că potrivit art 28, alin (1) Cod Penal:
“Hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o. Instanţa civilă nu este legată de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.”

Deci există șanse să vă recuperați prejudiciul, contractați serviciile unui avocat.

Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Multumesc
Eu sunt in situatia faptuitorului.
In situatia in care notificarea MEA adresata scris de societatea in cauza privind plata prejudiciului s-a efectuat la 18.06.2015( la acea data pagubitul cunostea atat paguba cat si persoana care raspunde de ea) iar actiunea in instanta a fost depusa la 26.06.2018( dupa 3 ani si 7 zile), nu sunt incidente prev. referitoare la implinirea termenului de prescriptie conf art 2528 cc?
S-a intrerupt cumva cursul prescriptiei de existenta dosarului penal solutionat in 2016?
Multumiri!

Alte discuții în legătură

Civilul si penalul Florentina_A Florentina_A A avut loc un proces penal cu privire la o acuzatie de delapidare. In cadrul lui, procuratura a emis o rezolutie de netrimitere in judecata. Dupa incheierea ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului penal în procesul civil? sphinx sphinx Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de ... (vezi toată discuția)
"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)