avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului penal în procesul civil?

Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de parte vatamata.
Procesul penal s-a terminat cu condamnarea paratilor si pronuntarea instantei pe latura civila.
Procesul civil a fost reluat, insa paratii (acceasi cu condamnatii din penal), invoca exceptia puterii de lucru judecat a procesului penal, in ceea ce priveste latura civila.
Eu stiu ca solutia din penal pe latura civila nu are autoritate de lucru judecat in procesul civil, dar cum pot inlatura exceptia puterii de lucru judecat ridicata de parati?
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: sphinx , utilizator 15:41, 12 Octombrie 2017
CODUL DE PROC. PEN.
Art. 27
Cazurile de soluţionare a acţiunii civile la instanţa civilă
(1) Dacă nu s-au constituit parte civilă în procesul penal, persoana vătămată sau succesorii acesteia pot introduce la instanţa civilă acţiune pentru repararea prejudiciului cauzat prin infracţiune.
(2) Persoana vătămată sau succesorii acesteia, care s-au constituit parte civilă în procesul penal, pot introduce acţiune la instanţa civilă dacă, prin hotărâre definitivă, instanţa penală a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă. Probele administrate în cursul procesului penal pot fi folosite în faţa instanţei civile.
(3) Persoana vătămată sau succesorii acesteia care s-au constituit parte civilă în procesul penal pot să introducă acţiune în faţa instanţei civile dacă procesul penal a fost suspendat. În caz de reluare a procesului penal, acţiunea introdusă la instanţa civilă se suspendă în condiţiile prevăzute la alin. (7).
(4) Persoana vătămată sau succesorii acesteia, care au pornit acţiunea în faţa instanţei civile, pot să părăsească această instanţă şi să se adreseze organului de urmărire penală, judecătorului ori instanţei, dacă punerea în mişcare a acţiunii penale a avut loc ulterior sau procesul penal a fost reluat după suspendare. Părăsirea instanţei civile nu poate avea loc dacă aceasta a pronunţat o hotărâre, chiar nedefinitivă.
(5) În cazul în care acţiunea civilă a fost exercitată de procuror, dacă se constată din probe noi că prejudiciul nu a fost integral acoperit prin hotărârea definitivă a instanţei penale, diferenţa poate fi cerută pe calea unei acţiuni la instanţa civilă.
(6) Persoana vătămată sau succesorii acesteia pot introduce acţiune la instanţa civilă, pentru repararea prejudiciului născut ori descoperit după constituirea ca parte civilă.
(7) În cazul prevăzut la alin. (1), judecata în faţa instanţei civile se suspendă după punerea în mişcare a acţiunii penale şi până la rezolvarea în primă instanţă a cauzei penale, dar nu mai mult de un an.
Art. 28
Autoritatea hotărârii penale în procesul civil şi efectele hotărârii civile în procesul penal
(1) Hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o. Instanţa civilă nu este legată de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.
(2) Hotărârea definitivă a instanţei civile prin care a fost soluţionată acţiunea civilă nu are autoritate de lucru judecat în faţa organelor judiciare penale cu privire la existenţa faptei penale, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia.
Instanta penala inteleg ca s-a pronuntat pe latura civila...
Detalii: [ link extern ]
instanta penala dand o hotarare cu condamnare pe latura penala, s-a pronuntat si pe latura civila, fiind obligata de prevederile vechiului cpp.
conform art. 22 alin. (1) din vcpp, hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile, numai cu privire la existenţa faptei, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia.
intrebarea mea este: o parte poate invoca in procesul civil ca exceptie puterea de lucru judecat a deciziei penale privind latura civila? (ca inteleg ca decizia penala nu are autoritate de lucru judecat in procesul civil).
cum se poate combate aceasta exceptie?
multumesc.
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
sphinx, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor elenamuscalu elenamuscalu in instanta actiunea penala merge in paralel cu cea civila sau separat? (vezi toată discuția)
Daca in procesul penal m-am constituit parte civila ,pot inainta ... Alina Avila Alina Avila Daca in procesul penal m-am constituit parte civila ,pot inainta actiunea si in instanta in paralel? Sau ar trebui sa astept rezolutia parchetului (vezi toată discuția)
Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)