avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lamurire procente pensie alimentara mai multi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lamurire procente pensie alimentara mai multi copii-jurisprudenta Romana

Situatia este urmatoarea: Se plateste pensie intretinere unui copil minor care locuieste cu mama sa in cuantum legal de 1/4(25%) din venit.Din o casatorie ulterioara se mai naste inca un copil care locuieste impreuna cu ambii parinti (tatal sau si sotia acestuia)
Problema care se pune este...se poate cere in instanta diminuarea pensiei de intretinere datorata primului copil pana la respectiv 1/65 din venit (16.5%)?
Legea stipuleaza cam asa destul de confuz

Cuantumul intretinerii Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Destul de confuz ma refer la "ea se stabileste pana la.....o treime pentru 2 copii "
nu se specifica daca locuiesc cu parintele sau nu ,daca sunt din aceeasi casatorie etc (dar banuiesc ca sunt toti egali in drepturi in fata legii)
Daca cineva cunoaste jurisprudenta din Romania ma poate lamuri si pe mine?
Se refera articolul la cei care le datoreaza parintele intretinere si nu locuiesc cu el? cei care locuiesc se iau in considerare...etc?
Deci pana la urma ce sansa are o actiune in instanta de reducere a cuantumului pensiei de intretinere in stituatia data?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 05:20, 31 August 2013
Are toate sansele pt ca asa e legal ca pt 2 copii sa se plateasca 33 %, pt unul din ei, 16,5%, nu conteaza ca al doilea sta cu cel ce plateste pensie primului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru 2 copii tanad cont ca al doilea minor are gradul 1 de handicap badea_madalina badea_madalina am cerut in instanta sa mi se actualizeze pensia alimentara acordata de instanta in 2001 pentru 2 copii,mai ales ca cel de al doilea minor are gr 1 de handicap ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adrian22hma Adrian22hma Buna am o intrebare.Am divortat in Spania si acum traiesc in Romanía ,in Spania plateam pensie alimentara pentru un copil 250€ CE se trebuie sa FAC in ... (vezi toată discuția)