avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Factura neachitata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Factura neachitata

In cazul in care o factura nu a fost semnata de catre beneficiar (soc. comerciala), conform unui contract in vigoare, pot trimite o notificare de plata, pentru a solicita plata acesteia? Este restanta de vreo 15 zile.
Factura a fost primita de catre serviciul contabil al firmei respective.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 17:45, 14 Noiembrie 2009
Buna ziua.
Este chiar indicat sa notificati beneficiarul pentru intarzierea platii si procedura concilierii directe.Chiar daca factura nu are confirmarea de primire a beneficiarului cu stampila si semnatura dar pe aceasta este mentionat "conform contracr nr.......din data de...." si puteti rface si o confirmare de sold intre soc.dvs si soc.debitoare .
In felul acesta daca se intampla sa nu plateasca debitul intr-o eventuala actiune in instanta puteti dovedi demersurile dvs.pentru recuperare creanta.

Succes!
Cu respect,Alexa...
Multumesc pentru sfat. Sper sa se rezolve amiabil.

chans a scris:
In cazul in care o factura nu a fost semnata de catre beneficiar (soc. comerciala), conform unui contract in vigoare, pot trimite o notificare de plata, pentru a solicita plata acesteia? Este restanta de vreo 15 zile.
Factura a fost primita de catre serviciul contabil al firmei respective.

Buna ziua,
Vanzarea unui produs, respectiv cumpararea lui in baza unui document financiar-contabil (factura fiscala+chitanta, OP, etc.) este un fapt de comert.
Faptele de comert sunt legal reglementate atat in Codul civil cat si in Codul comercial.
Puteti formula o actiunea in justitie intemeiata pe dreptul comun, chiar daca nu aveti o semnatura de primire pe factura.
Raportul juridic rezultat din faptul ca ati vandut si livrat iar cumparatorul a primit si receptionat marfa (toate pe baza de documente legale) in schimbul unui pret, echivaleaza cu indeplinirea obligatiei Dvs. principale din contractul comercial, iar actiunea privind obligarea partii care nu si-a indeplinit obligatiile (neplata pretului, achitarea facturii), este o actiune prin care solicitati executarea acelui contract.
Temeiul de drept al unei asemenea actiuni este raspunderea civila contractuala (comerciala, in cazul de fata, insa temeiul de drept este art. 969 si urmatoarele Cod civil).

Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Va recomand sa faceti prima data o confirmare de solduri (astfel aveti confirmarea de acceptare a facturilor), apoi o notificare in care puteti stipula ca veti solicita Directiei Generale a Finantelor Publice amendarea societatii dvs. cu suma de 30.000 RON pentru nerespectarea dispozitiilor Legii nr. 469/2002 cu privire la unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, art. 10 – „ Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei urmatoarele fapte : neefectuarea, cu rea credinta stabilita in conditiile legii, de catre debitor a platilor la data scadentei..”. desigur in cazul in care nu se efectueaza plata, apoi sa faceti concilierea si judecata

cred ca va fi intelegere amiabila pana la urma=D>

new_2009 a scris:

Va recomand sa faceti prima data o confirmare de solduri (astfel aveti confirmarea de acceptare a facturilor),....




Cu ei nu pot sa mai discut . L-au luat pe "NU" in brate. Momentan refuza orice comunicare. Si de aceea va trebui sa urmez caile scrise. Poate dupa asta se vor mai relaxa.

Alte discuții în legătură

Legea 469/2002 ADELA STROE ADELA STROE buna ziua, va vog sa-mi spuneti daca legea 469/2002 a fost abrogata ? (vezi toată discuția)
Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)
Proces de insolventa florin_b florin_b Buna ziua. Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: In urma neplatirii a unor fact. de inchiriere a unui spatiu, valoarea totala a creantei calculata cu ... (vezi toată discuția)