avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se procedeaza ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se procedeaza ?

Fiind pe rol (in curs) procesul de re-încredinţare minor, mi-a sosit la servici o cerere/informare despre veniturile personale pe ultimele 6 luni (desi nu cu multe luni in urma fusese o alta cerere de recalculare a pensiei alimentare)
As dori sa aflu, este permis, as putea cere curtii ca suma platita ca si pensie alimentara sa nu fie fixa ?
As vrea sa cer de exemplu ca suma stablita sa fie 25% (cat prevede legea) din venitul meu lunar.
Situatia e putin mai complicata eu neavand o suma fixa stabilita, cand venitul e mic (sunt cazuri) devine foarte problematic sa achit acea suma fixa, ea devenind brusc chiar si peste 45% din venit
As putea deci sa cer 25% din venit ? Mi s-ar aproba cererea ?
M-ar scuti de multe, inclusiv de alte cereri de mariri, ce as putea face pe cale legala, daca nu mi se aproba ?
In plus astept un copil iar fosta sotie nu se afla nici ea in tara, cum se procedeaza la reduceri in cazul asta ?
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 10:59, 14 Noiembrie 2009
La cererea instantei se elibereaza adeverinta de venit , aceasta putand fi eliberata ori de cate ori instanta considera ca este necesar, In ceea ce priveste venitul dvs , legea prevede 25 % din venitul lunar pentru un copil si o patrime ptr doi copii.
In cazul in care nu aveti venituri , se va aplica procentul la salariul mediu brut pe economie.
- ce ati vrut sa spuneti cu ,, nu se afla nici ea in tara''?

Salariul net e avut in vedere , iar plafoanele maximale ale pensiei de intretinere sunt
1/4 pentru un copil
1/3 pentru doi.
1/2 pentru trei sau mai multi.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu m-ati inteles, nu ma deranjeaza 25% din venitul lunar, ma deranjeaza insa faptul ca el de fapt se depaseste in unele luni, pentru ca se calculeaza cumulat pe cele 6 luni din urma.
De exemplu acum calculand venitul pe lunile din urma, iese o aberatie, raportat la salariul actual iese undeva la 50 si ceva la suta.
Asa ceva chiar nu-mi permit.
E ceva in neregula cu 25% pe luna de luna ?N-ar mai fi cazul nici de alte recalculari
Sunt motive sa mi se refuze ? Nu doresc nici alte show-uri cu dari in judecata ptr mariri din moment ce ar fi stabilit 25% ...25 va fi, doar se calculeaza de catre personal exact 25%, in functie de venitul , de pe luna respectiva
Nu cum fac ei acum, cumulat pe ultimele luni, ptr ca, cumulat, ca si suma fixa, in unele luni imi iese exagerat de mult, ne mai reflectand 25% din acel venit lunar (se depasesc cei 25 % datorita venitului mic pe luna respectiva)
Asta ma intereseaza, pot cere 25% ?
Mi se aproba ? Sunt motive temeinice/legale sa nu mi se aprobe?
Daca nu, de ce nu ? si ce as putea face legal sa mi se aprobe asa ceva, ptr ca chiar nu vad ce ar fi in neregula
PUTETI solicita calculul efectiv al pensiei de intretinere , fara raportare la acest procentaj de 25 %(consider ca o calculare procentuala poate conduce la confuzie, in privind retinerii din veniturile salariale a pensiei de intretinere)
In concluzie, as putea cere fara probleme plata in procente, sau nu?
Exista ceva in legislatie care nu permite ?
Mai am un coleg unde am vazut ca se poate, in cazul meu de ce nu s-ar putea ?
(nu sunt o persoana fara venit, doar ca el fluctueaza exact cand mie lumea mai draga, de exemplu acum unde ma vor incalta cu venit mare pe cele 6 luni din urma desi acum e mic si pana sa se reglementeze va dura cateva luni timp in care voi plati ..mult mai mult, ptr ca e raportat la acel venit de atunci, care nu mai e valabil acum in momentul de fata)

arrwen_evenstar34 a scris:

La cererea instantei se elibereaza adeverinta de venit , aceasta putand fi eliberata ori de cate ori instanta considera ca este necesar, In ceea ce priveste venitul dvs , legea prevede 25 % din venitul lunar pentru un copil si o patrime ptr doi copii.
In cazul in care nu aveti venituri , se va aplica procentul la salariul mediu brut pe economie.
- ce ati vrut sa spuneti cu ,, nu se afla nici ea in tara''?

am intrebat pentru ca nu stiu cum ar trebui sa procedez deoarece astept un copil cu actuala sotie (recasatorit) fosta sotie, impreuna cu minorul (ptr care de fapt platesc pensia alimentara) sunt plecati din tara, (de cativa ani), recasatorita si ea, domiciliul stabil acolo..etc.
cum ar trebui sa prodez insa eu ? unde ma voi adresa ptr recalculare pensie din moment ce minorul si fosta au domicillul in alta tara
(voi avea cat de curand un copil)

Alte discuții în legătură

Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ramona_1984 ramona_1984 Buna ziua, Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara satelitu satelitu Sotului meu i sa stabilit pensia alimentara pentru minorul din prima casatorie la 450 de la 130(i sa prins veniturile din ultimele luni unde avea sporuri si ... (vezi toată discuția)