Un domn decedat are un copil din prima căsătorie dar a "lăsat integral" casa celei dea doua soții, probabil cu martori care au declarat la notar că nu are copii. A doua soție este și ea decedată în prezent dar a înstrăinat casa înainte de moarte prin contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager unei familii ne-înrudite care a avut grijă de ea în ultimii ani.
Presupunând că succesiunea "integrală" (și frauduloasă) este atacată cu succes de copilul din prima căsătorie, care este efectul asupra contractului de vânzare-cumpărare? Poate acesta fi invalidat total sau doar parțial?
Mi se pare că uzucapiunea acoperă acest caz, deoarece au trecut mai mult de zece ani de la data semnării contractului și cumpărătorul (care locuiește în același oraș cu copilul succesibil) a fost de bună credință.
romascanu
Moderator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e nimic fraudulos în faptul că un om dispune prin testament pentru vremea când nu va mai fi în viață. Este dreptul lui.
Concret:
Mama mea este LIBERĂ să scrie un testament prin care să lase averea sa cui va crede ea de cuviință. Nu există vreo dispoziție legală care să o oprească să scrie un testament pentru motivul că eu (fiica ei) exist.
A! Că n-ar face mama mea așa ceva, asta e altă poveste. Dar rețineți că n-ar opri-o legea, ci propria ei conștiință.
Exemplul nu-i chiar nimerit, dar să ne imaginăm că ar fi așa...
La rândul meu, eu, în calitate de descendent, am dreptul (izvorât din lege și chiar împotriva voinței mamei) la o rezerva succesorală. Și, prin urmare, am dreptul (nu obligația!) de a solicita reducțiunea testamentului în măsura necesară întregirii rezervei mele.
Dar numai dacă vreau!
Am dreptul, nu obligația.
Legea îmi dă (dreptul la o rezervă) dar nu mă obligă să iau. Îmi rămâne libertatea de a respecta voința mamei.
Din acest motiv, legea prevede și un termen de prescripție de 3 ani pentru exercitarea acțiunii în reducțiune. De regulă (există și excepții) termenul curge de la data decesului persoanei despre a cărei moștenire este vorba.
În speța dvs. trecură mai mult de 10 ani numai de la data vânzării.
Câți ani or fi trecut de la data morții acelui „domn decedat”?
Iată. O piedică în calea succesului unei acțiuni în speță ar fi prescripția.
Și-or mai fi și altele...
Abia după ce un om își exteriorizează gândurile într-o cerere/acțiune am putea începe să vedem ce apărări pot fi formulate. Până atunci nu pot să presupun ce e în mintea lui, după cum nu puteți dvs. să presupuneți ce e în mintea mea. (sau, mă rog, puteți crede asta, dar există mari șanse să vă dea ... cu virgulă).
Testament
Marianapetre
Buna seara .Suntem 2 copii la parinti ,tatal a decedat cu multi ani in urma si a ramas mama care avea o mostenire de la parintii ei.In anul 2016 a decedat si ... (vezi toată discuția)