avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este pasibil de amendă pentru lipsa RCA proprietarul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este pasibil de amendă pentru lipsa RCA proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public?

Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla parcat pe un spatiu public (parcare publica), proprietarul este pasibil de amenda pentru lipsa RCA, chiar daca nu circula ?
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 16:55, 17 Decembrie 2018
Legea nr. 132/2017 prevede obligativitatea incheierii unei asigurari RCA., dar nu are nicio prevedere privind situatia in care autovehiculul este imobilizat o perioada mai lunga din diverse motive. Logic este ca sanctionarea conducatorului auto care nu are asigurare RCA sa se faca numai in cazul in care respectivul autovehicul se afla in miscare. Numai in aceasta situatie autovehiculul poate produce o dauna unei terte persoane prin accident rutier.
ASF ar trebui sa se gandeasca sa modifice legea nr. 132/2017 sub acest aspect precum si normele tehnice de aplicare a suspendarii limitate a asigurarii RCA.
ing. Ioan Ciobanu
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imaginati-va ca faceti o manevra cu autoturismul propriu si acrosati alt autoturism parcat, care nu are RCA. Normal, sunteti vinovat, dar pentru reparatie trebuie sa faceti fie constatare amiabila, fie sa mergeti la Politie. In ambele cazuri proprietarul autoturismului parcat trebuie sa prezinte si el polita RCA. Cel putin la amiabila este sigur, caci am facut o constatare amiabila si pe formular scrie clar ca trebuie sa fie trecute AMBELE asigurari. In eventualitatea deplasarii la Politie e si mai rau, caci si "celalalt" proprietar este obligat sa se prezinte in 24 de ore iar politistul ii va cere asigurarea RCA. Una peste alta, eu cred ca in situatia in care autovehiculul se afla pe spatiul public, trebuie sa posede RCA. Acesta este de fapt si sensul art 6, pct. 6 si 7.
Proprietarul unui autovehicul care nu se afla in miscare, poate sa fie in trafic sau parcat, nu are de ce sa prezinte o asigurarea ptr ca nu este vinovat de producerea accidentului, nu poate fi folosita de proprietarul vinovat.
In cazul in care un conducator auto intra in coliziune cu un partipant la trafic care nu este obligat sa detina o asigurare RCA, o caruta, ce prezinta carutasul ptr constatarea amiabila? Sau carutasul nu isi poate repara caruta si cumpara alt cal, daca era in mișcare, ptr ca nu avea asigurare? Asigurarea RCA despagubeste indiferent ca cel pagubit are sau nu RCA.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, poate sa fie de vina chiar daca autoturismul este parcat, v-o spun din proprie experienta! Am pornit cu masina din parcarea de la Otopeni, iar dintr-o masina alaturata (parcata) pasagerul din spate a deschis portiera exact cand eu m-am pus in miscare. A rezultat deteriorarea aripii masinii mele, dreapta spate. Soferul masinii alaturate nici macar nu se afla in masina, iar aceasta era parcata, nu se afla in miscare. In aceasta situatie conducatorul masinii PARCATE a fost de vina, iar eu mi-am reparat masina pe RCA-ul celui parcat!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pun problema altfel; Masina sta parcata iar din cauza unui "miracol" o ia la vale si darama doua case. Era mai bine ca proprietarul autovehiculului sa aiba RCA? Nu are, sa tina masina in curte.

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Vinovatul unui accident rutier refuza sa imi dea copia politei rca Cornea444 Cornea444 Am fost implicat intr-un accident rutier in care nu m-i s-a acordat prioritate, agentul de politie constatand acest fapt. Evenimentul s-a produs astfel: In ... (vezi toată discuția)
Accident rutier valentinnacu valentinnacu Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii ... (vezi toată discuția)