avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... 1 an condamnare batran 75 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

1 an condamnare batran 75 ani

Buna seara, tatal meu a fost condamnat la 1 cu executare deoarece nu a respectat termenii pt condamnarea cu suspendare pe care o primise initial. as vrea sa stiu daca beneficiaza de 6 luni (1 an de detentie datorita varstei) sau trebuie sa execute 1 an calendaristic? pe hotarare scrie--- Dispune executarea în întregime, în regim de detenţie, a pedepsei de 1 an închisoare----


































Cel mai recent răspuns: 6310i488 , utilizator 08:01, 8 Decembrie 2018
Buna seara,
Cu sentinta si cu toate actele sa se adreseze instantei.
Aceasta poate dispune reducerea.
Solicitati ajutorul unui avocat.
nu cred ca ati inteles intrebarea. tatal meu isi asuma pedeapasa. as fi preferat raspunsul unui avocat. concret, intrebarea este: batranii fac 6 luni dintr-un an ? sau am inteles gresit ce am citit in codul penal?
Art. 100 Condițiile liberării condiționate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).
(3) În calculul fracțiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiționată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puțin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depășește 10 ani, și a cel puțin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracțiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiționată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depășește 10 ani, și a cel puțin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiționate și atenționarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune, dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiționate și data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.
Multumesc pt raspuns. Sunt edificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea unei pedepse elisandra elisandra din sase ani cu executare cat timp trebuie sa ramana in detentie o persoana care nu are nici un fel de antecedente? (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 2 ani si 6 luni Asko Asko Buna ziua..as vrea sa stiu daca pentru o condamnare definitiva de 2 ani si 6 luni se poate face cerere de eliberare conditionata dupa 10 luni de detentie adica ... (vezi toată discuția)
Cerere de eliberare conditionata ioanastudenta ioanastudenta Dupa cat timp si in ce conditii se poate face cerere de eliberare conditionata in cazul unei condamnari definitive de trei ani? (vezi toată discuția)