avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva la pfa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva la pfa

buna ziua
din iunie 2009 s-a depasit plafonul de 35.000 euro pt a trece la platitor de tva
abia acum am aflat. ce fac? care este primul pas si cum imi va influenta de acum activiatate trecerea la platitor de tva : care sunt obligatiile?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 17:24, 27 Noiembrie 2009
In termen de 10 zile trebuia sa va inregistrati ca platitor de TVA

In conformitate cu prevederile pct.56 alin(4) din normele de aplicare ale art.152 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, in cazul persoanelor impozabile care au depasit plafonul de scutire, dar nu au solicitat inregistrarea ca platitori de taxa pe valoarea adaugata in regim normal, conform prevederilor art. 152 alin. (3) din Codul fiscal, organele fiscale vor proceda astfel:

a) in situatia în care abaterea de la prevederile legale se constata inainte de inregistrarea persoanelor impozabile ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, organul fiscal va solicita plata taxei pe valoarea adaugata pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze pe perioada scursa între data la care avea obligatia sa solicite inregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata in regim normal si data constatarii abaterii. Pe perioada cuprinsa intre data constatarii de catre organele fiscale a nerespectarii obligatiei de a solicita inregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata si data inregistrarii efective, persoana impozabila aplica regimul special de scutire prevazut de art. 152 din Codul fiscal, insa are obligatia de a plati la buget taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate în aceasta perioada;

b) in situatia în care abaterea de la prevederile legale se constata ulterior inregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata a persoanei impozabile, organele fiscale vor solicita plata la buget a taxei pe valoarea adaugata pe care persoana impozabila ar fi avut obligatia sa o colecteze pe perioada scursa intre data la care avea obligatia sa solicite inregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata în regim normal si data la care inregistrarea a devenit efectiva.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
katica, utilizator
bun
daca devin platitor de tva ca si pfa, factura catre clienti va trebui sa o emit cu tva, voi putea deduce si colecta tva iar la sfarsitul lunii vad ce reiese de plata sau nu.
depun decont, formular 300?
trebuie sa am si jurnale de tva in acest caz nu?
Corect.
sa sintetizez : fac facturi cu tva, tin jurnale de tva de cumparari si vanzari, fac si decont 300, platesc la finante tva daca am de plata
Da. In plus, semestrial se depune si declaratia 394.

Alte discuții în legătură

Plafon tva camelia adina camelia adina o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se ... (vezi toată discuția)
Platitor tva adytz_1979 adytz_1979 Salutare, poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor? Si eventual ... (vezi toată discuția)
Declarare platitor tva Floryn_99 Floryn_99 Am preluat o firma infiintata in 2003 ca neplatitoare de TVA. Pana in 2011 firma nu a avut cine stie ce activitate (nu a avut deschis nici macar cont bancar), ... (vezi toată discuția)