avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Intoarcere in intersectie semaforizata - accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Intoarcere in intersectie semaforizata - accident

Stimate Doamne, Domni, am un gust foarte amar in legatura cu reglementarea pe cale amiabila a unui accident soldat, desigur cu pagune materiale. In fapt, tatal meu, a efectuat manevra de intoarcere in intersectie semaforizata, pe cularea verde, dupa ce s-a incadrat corespunzator, s-a asigurat, respectiv a efectuat manevra, in conditii de siguranta, in acel moment. Din pacate, cand era deja aproape de fonalizarea manevrei, un autoturism din spate, foarte grabit, a iesit din coloana, a patruns oe contrasens, urmarind sa faca mai rapid manevra de schimbare a directie de mers spre stanga, moment in care l-a lovit pe tatal meu, in lateral stanga, dreptul portierei stanga fata.
[EDITAT] ne a informat ca este culpa comuna si citeaza art. 54 Cod rutier.
Ce putem face pentru restabilirea normalitatii si a se face dreptate? Care este culpa tatalui meu? Ce putem face, pana la actionarea in judecata?
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: ceciortan , utilizator 15:44, 10 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E discutabil si probabil ca veti ajunge la judecata. Presupun ca ati citit art. 54 si cunoasteti deja ca depasirea in intersectiile dirijate e permisa. posibil sa fi inceput manevra inainte ca tatal dvs. sa fi pus semnalizarea de stinga.
Totusi, va puteti "contra" cu cel care a facut constatarea de la asigurari (si bineinteles apela si la intanta apoi) daca:
1. Semnalizarea era pusa si era clara intentia de a vira la stinga
2. Depasirea in acea intersectie era interzisa cf. art. 120 din HG 1391/2006 :
"Art. 120. – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
..........................................
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie. "

Daca marcajul era linie simpla sau dubla continua, nu vad de ce tatal dvs. trebuia sa se asigure, din moment ce e o zona de depasire interzisa (asa ar trebui sa nu ne mai bazam nici pe prioritatea data de culoarea semaforului si sa ne asiguram, nu sa trecem pe verde). Nu se aplica art. 54. din OUG 195/2002:
Articolul 54
(1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe intreaga durata a manevrei.

Nu poti perturba o circulatie interzisa prin reguli clare.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am observat că sunt multe cazuri în care în situația unui ... Instructor auto Mircea Crisan Instructor auto Mircea Crisan Am observat că sunt multe cazuri în care în situația unui accident auto produs într-o intersecție între un vehicul care virează stânga, într-un loc ... (vezi toată discuția)
Reglementarea manevrei de intoarcere Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu va rog care mai este reglementarea privitoare la manevra de intoarcere. Tin minte ca pe vremea comunismului era necesara oprirea ... (vezi toată discuția)
Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)