avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am investit în proprietatea părinților cca. 10.000 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am investit în proprietatea părinților cca. 10.000 de euro în 30 de ani și i-am îngrijit, iar acum fratele meu dorește partea lui de moștenire. Nu era normal să mă anunțe ce vrea? Nu mai investeam atât aici

Am investit in proprietatea in care locuiesc circa 10000 euro si 30 ani.Este proprietatea parintilor pe care iam ingrijit si ajutat pana la sfarsitul zilelor dansilor.Investitia sa facut cu acordul parintilor cu proiect la urbanism ,gaze toate suportate financiar de mine.Am facturi materiale constructii si altele dar multe plati nu le pot justifica decat cu martori.Acum dupa 30 de ani FRATELE doreste parte de mostenire.Este normal ca dupa atata timp si mentionez ca de multe ori ma mai ajutat cu munca.NU era normal sa ma anunte ca doreste si el parte?Eu nu mai investeam aici poate achizitionam alta proprietate.Mentionez ca el nici cand parintii au fost bolnavi nu ma ajutat decat ocazional 1-2 ORI luna.Tot ce am facut pentru parinti si proprietate pot demonstra cu foarte multii martori.MULTUMESC.
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:45, 12 Decembrie 2018
Buna ziua,
Legal, fratele are dreptul la 1/2 din bunurile ramase mostenire asa cum se gaseau la momentul decesului.
Daca si inainte de deces ati investit e bine sa puteti demonstra cu ACTE, martorii find greu de folosit avand in vedere prevederile art. 309 C.Pr.Civ.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normal era sa nu investiti intr-o casa care legal, nu va apartine.
Normal era ca parintii dvs sa clarifice situatia, nu sa va lase sa invenstiti niste mii de euro, fara sa va faca acte si fara sa discute cu fratele dvs.
Fratele nu trebuie sa va anunte de dreptul care in mod legal i se cuvine, in calitate de fiu. Presupun ca stiati ca are si el dreptul la jumatate.
Din cate se pare sunt slabe sanse sa ajungeti la un consens, astfel incat sa dezbateti succesiunea la notar.
Asa ca, va trebui sa dezbateti succesiunea dupa parinti, pe cale judecatoreasca (ocazie cu care veti prezenta toate probele de care dispuneti), iar in functie de ce va aprecia instanta, imobilul va fi atribuit dvs, cu obligatia de a achita fratelui o sulta.
Faceti partajul in instanta in cazul in care nu va intelegeti pe cale amiabila, in ceea ce priveste valoarea sultei pe care trebuie sa o platiti fratelui.
Va trebui insa sa faceti dovada faptului ca dvs. ati facut toate acele imbunatatiri, pentru ca fratele sa nu primeasca nimic din valoarea acestora.
Daca reusiti sa faceti aceasta dovada si din ceea ce ati relatat eu cred ca se poate, fratele nu va primi decat o sulta care reprezinta jumatate din contravaloarea imobilului fara imbunatatiri.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati partajul,in instanta, daca nu surveni un acord, intre dvs. si fratele dvs.

Trebuie sa demonstrati imbunatatirile efectuate.(puteti uza de orice mijloc de proba, in acest sens).

Mie mi s.a spus ca nu primesc parte din moștenire pentru ca nu am depus declarație de acceptare a succesiunii în timp de un an de la decesul mamei.
Poate fratele dumneavoastră e în aceeași situație iar dumnevoastră puteți face sa nu.i dați nimic.

Alte discuții în legătură

Succesiune modalitati de despagubire musca cornel musca cornel mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor ... (vezi toată discuția)
Mostenire elybuga elybuga Sotul meu avea un apartament impreuna cu fratele lui! Din cate stiu sotul meu a semnat o hartie la notar pri care ii da dreptul fratelui lui de a vinde ... (vezi toată discuția)
Succesiune iuliana.d iuliana.d Buna ziua. Parintii mei detin un apartament cu 3 camere, eu mai am un frate care are o casa proprietatea personala si nu are pretentie sa ramana in ap. de 3 ... (vezi toată discuția)