avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua. Parintii mei detin un apartament cu 3 camere, eu mai am un frate care are o casa proprietatea personala si nu are pretentie sa ramana in ap. de 3 camere. Sotul meu detine dinaintea casatoriei un apartament de 2 camere. Intrebarea e urmatoarea: avand in vedere ca parintii mei sunt de acord ca eu, sotul si copilul nostru sa ne mutam in apartamentul de 3 camere, dupa decesul lor, cum se poate proceda la momentul respectiv , astfel incat sa nu se faca succesiunea pe numele meu si al fratelui, ci apartamentul sa fie trecut pe numele meu si al sotului, iar pe fratele meu sa-l despagubesc baneste prin vanzarea apartamentului de 2 camere al sotului meu? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 16:36, 5 Februarie 2011
Deocamdată părinții fiind în viață, fratele dumneavoastră nu poate renunța la moștenire.
Soluția ar fi ca la decesul părinților să acceptați amândoi succesiunea, să vindeți apartamentul cu 2 camere apoi să faceți partajul cu fratele astfel încât dumneavoastră să rămâneți cu apartamentul de 3 camere iar fratelui să îi dați sultă, după cum v-ați înțeles. Veți fi doar dumneavoastră proprietară nu și soțul, bunul fiind moștenit, dar puteți să faceți donație către soț cu privire la cota de 1/2 părți din apartament.
Ca să ocoliți succesiunea ar trebui ca din timpul vieții să faceți un act împreună cu părinții, întreținere de ex, dar asta nu vă obligă cu nimic după decesul părinților să îi dați fratelui sulta pe care ar primi-o ca urmare a acceptării succesiunii și încheierii actului de partaj.
va multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare: acest act de donatie pe care l-as face eu sotului se poate ataca in instanta?
Puteti sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager in favoarea parintilor si , ulterior decesului parintilor sa vindeti apartamentul de 2 camere si sa ii platiti partea ce i se cuvine fratelui dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare parti din mostenire artur1971 artur1971 Buna ziua . am din nou nevoie de ajutorul dumneavoastra. Parintii mei au murit iar eu cu fratele meu vrem sa facem succesiunea, eu las casa parinteasca lui ... (vezi toată discuția)
Dezbatem succesiunea după tata. cum se poate trece casa părintească pe numele copiilor mei? Andrej2014 Andrej2014 Buna ziua, tatăl meu a decedat in Feb 2019 si acum, împreună cu mama si cei doi frați ai mei, trebuie sa facem succesiunea. Tatăl si mama aveau in ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate catre minor AdrianMa AdrianMa Buna seara. Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un ... (vezi toată discuția)