avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere contravențională: se poate cere instanței ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere contravențională: se poate cere instanței să constate că a fost culpă comună într-un accident de circulație?

Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Un prieten vrea sa faca plangere impotriva unui p.v. de contraventie (accident de circulatie, tamponare, prioritate) si sa ceara anularea acestuia, deoarece politia i-a constatat vina exclusiva a lui. Intrebarea ar fi: In plangerea contraventionala (cererea de chemare in judecata), prietenul (reclamantul) poate sa ceara instantei ca aceasta sa constate ca a fost culpa comuna ?, sau poate sa ceara doar anularea p.v. ca netemeinic ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 09:40, 14 Decembrie 2018
Buna ziua.
Se poate face plangere cntraventionala impotriva procesului verbal de contraventie prin care sa solicitati instantei anularea acestuia ca netemeinic, dat fiind faptul ca, organul constator a retinut in procesul verbal o stare de fapt care nu corespunde realitatii si implicit culpa in producerea accidentului rutier nu este una exclusiva, ci comuna.
Practic, netemeinicia procesului verbal rezida tocmai in faptul ca, starea de fapt retinuta nu este reala.
Multumesc mult doamna/domnisoara avocat Alexandra Vasile, dar problema mea majora e ca masina mea este avariata destul de tare si in varianta ca instanta imi da castig de cauza si anuleaza p.v., eu ce castig ?, pot sa-mi repar masina pe RCA-ul celuilalt ?, asta ar fi problema mea, sa-mi repar masina pe RCA-ul celuilalt. Va multumesc mult pt. sfat :)
Un pv se anulează dacă nu este întocmit corespunzător sau de fond. Cu alte cuvinte starea reținută de organul constatator nu este cea reală. Dacă starea nu este reala , atunci nu sunteți vinovat de accident. Puteți solicita repararea mașinii. Dacă se va retine culpa comuna , atunci fiecare ar tb sa si repare mașina prin propiu RCA. Sau fiecare își repara mașina prin RCA celuilalt. Puteți să solicitați anularea pv si in cazul in care pv se anuleaza , s ar putea să mai fiți nevoit să introduceți o altă acțiune pentru repararea masinii.
Multumesc mult contsters111, toate cele bune va doresc :)
Potrivit art.33 alin.2 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, în cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata în procesul-verbal de contraventie.

Alte discuții în legătură

Despagubire accident Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: O ruda de-a mea a avut un accident de circulatie (cu alta masina) in urma caruia si-a avariat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu pagube materiale Pilu Pilu Buna seara, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Un bun prieten de-al meu a avut un accident de circulatie cu pagube materiale. Politia i-a ... (vezi toată discuția)
Motivare instanta - doar netemeinicie nu si nelegalitate. AndreiMLZ AndreiMLZ Buna seara, Expun problema pe scurt. Plangere impotriva Politiei Rutiere avand ca obiect plangerea contraventionala impotriva P.V., invocand trei ... (vezi toată discuția)