avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc într-un bloc care are horn din construcție. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc într-un bloc care are horn din construcție. Cine răspunde de porțiunea aferentă fiecărui apartament?

Buna seara, locuiesc intr-un bloc care are din constructie horn. Mi-am construit un semineu ( in locul unei vechi sobe) cu evacuarea fumului in hornul blocului, iar vecinul de deasupra ne acuza ca patrunde fumul la el in casa printre caramizile hornului aflat la nivelul apartamentului sau si ca va infunda/desfiinta hornul ca el nu e de acord sa treaca hornul prin casa lui. Intrebarea mea este: hornul face parte din spatiile declarate comune si asupra carora nu pot fi aduse modificari? Cine este responsabil de integritatea bucatii din horn corespunzator fiecarui apartament in parte? Cu alte cuvinte, daca hornul la vecinul e crapat cine e raspunzator de repararea lui? Mentionez ca semineul este instalat de firma autorizata care a verificat permeabilitatea hornului de la nivelul nostru pana sus la gura de evacuare.
Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: D_aka , utilizator 10:33, 20 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat proiectul constructiei prevede cale de evacuare fum/gaze aceasta reprezinta parte comuna
Conform disp L nr 196/2018 proprietarul nu are autoritatea si competenta sa schimbe aspectul si destinatia partii comune fara acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari
Vecinul nu are temei legal in intentia de a intervenii asupra partii comune aerisire
Daca hornul prezinta deficiente ,legal remedirea ar trebui executata de catre asociatia de proprietari
Legiuitorul a prevazut obligatia proprietarului pe proprie cheltuiala sa asigure starea tehnica a apartamentului
Este la latitudinea proprietarului de a-si asigura pe cheltuiala proprie starea tehnica a apartamentului siguranta si securitatea bunului imobil si a bunurilor personale sau sa demareze sesizari,proceduri de obligare a a sociatieid e proprietari sa remedieze deficienta la partea comuna
Trebuie stabilit inclusiv factorul care a generat deficienta la hornul vecinului,deoarce fiind in proprietatea acestuia nu pot fi suspectate decat interventii ale acestuia sau eventual consecintele neintretinerii bunului imobil
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Bloc cu horn, adica locatarii aveau sobe? Sau e vorba de o simpla aerisire si vreti s-o utilizati ca pe un cos de fum? Oricum e o parte comuna, nu poate fi obturata si trebuie intretinuta in comun.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am avut si eu la bloc si cu acceptul vecinului de jos l-am desfiintat. Cosul este un gol de sus pana jos in bloc in care intra fiecare horn de apartament. In apartament hornul incepe cam la 1 m si urca pana aproape de tavan unde intra in hornul principal, astfel asigurandu-se separatia. Daca vecinul de mai sus nu foloseste hornul nu are decat sa-i astupe gura. Daca ii intra fum inseamna ca are goluri printre caramizi si trebuie astupare cu mortar. Daca foloseste hornul si tot intra fum se poate ca hornul sa fie partial infundat sau zidul dintre hornul local si cel central sa aiba goluri. Cum hornari nu mai prea sunt va trebui sa il desfundati cu cine reusiti. In primul rand luati o lanterna, va urcati pe bloc si verificati daca nu e obturat de cuiburi de pasari sau alte mizerii aruncate. Va faceti o undita si pescuiti totul.
Bloc cu horn. In planul original al blocului este trecut "cos fum", aerisirea e langa el trecuta ca atare (aerisire) in planul blocului. Da, locatarii aveau sobe.

iordantonio a scris:

Bloc cu horn, adica locatarii aveau sobe? Sau e vorba de o simpla aerisire si vreti s-o utilizati ca pe un cos de fum? Oricum e o parte comuna, nu poate fi obturata si trebuie intretinuta in comun.

Alte discuții în legătură

Coloana de aerisire la bloc damaged damaged Buna ziua, am o problema, lociesc la bloc de ceva timp iar coloana de aerisire a fost folosita ca horn de cand sunt aici , toata lumea are soba si face foc pe ... (vezi toată discuția)
***** coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut și pentru centrale pe lemne? Vecinul13245 Vecinul13245 Salutare tuturor, Așa cum cred că mulți alții ajung într-o situație de, disperare, neștiind ce să mai facă, la cine să meargă, pe cine să ... (vezi toată discuția)
Autorizare isu pt semineu D_aka D_aka Buna seara, in cazul instalarii unui semineu intr-un apartament de bloc care are horn din constructia blocului, e nevoie de autorizare la incendiu sau alt tip ... (vezi toată discuția)