avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii periculoase
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii periculoase

In perioada 01.04.2001 - 2003 am lucrat la CFR si am trecut pe cartea de munca spor conditii periculoase in suma de ... conform CCM, la fel ca si inainte de acesta perioada cand era grupa a II a de munca. In contul meu de la casa de pensii sunt trecute doar conditii normale. Intrebarea este daca sporul de conditii periculoase se poate incadra la conditii deosebite sau speciale si ce trebuie sa fac pt. a beneficia la pensie.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:54, 18 Decembrie 2018
Sunt notiuni diferite - sporul pentru conditii periculoase se acorda in % la salariu (conform contract colectiv de munca si contract individual de munca), iar grupa de munca/ conditii deosebite de munca se acorda numai daca locul de munca/ postul de lucru/ meseria lucratorului a fost propus(a) pentru incadrare in grupa de munca de catre firma care a intocmit anual, documentele cerute de HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare, a primit anual avizul ITM/ Inspectia muncii pentru incadrare in grupa de munca si a nominalizat anual, prin document intern, lucratorii care beneficiaza de grupa de munca.
Solicitati firmei sa va emita o adeverinta intocmita conform anexei 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare pentru perioada respectiva. Veti primi adeverinta numai daca firma detine documentele mentionate anterior.
Din 01.04 2001 nu mai exista grupa de munca, ci exista conditii de munca normale, deosebite si speciale. Pana in 01.04.2001 am beneficiat de grupa a II a de munca, dar dupa desfiintarea acesteia s-au pastrat aceleasi conditii de munca periculoase care erau trecute si inainte odata cu grupa in cartea de munca. Cum fac ca aceste conditii periculoase lucrate sa fie luate in considerare la pensie?
Lucrul in conditii deosebite de munca trebuia sa fie constatat prin documentele pe care le-am mentionat deja in mesajul anterior. Fara aceste documente (sarcina exclusiva a firmei, la data prevazuta in actele normative sa le intocmeasca/ sa obtina avizele necesare si sa nominalizeze lucratorii) nu puteti beneficia de conditii deosebite de munca la pensie, chiar daca dvs. sustineti ca s-au mentinut conditiile periculoase de munca si dupa 2001.
Grupa a 2-a de munca nu s-a desfiintat, doar s-a redefinit ca si conditii deosebite de munca.
Trebuie sa faceti distinctie intre conditii periculoase de munca (se acorda un spor la salariu) si conditii deosebite de munca (se acorda grupa de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de muncă Delicostea Delicostea Bună ziua. Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)
Incadrare grupa ii de munca Brokeru22 Brokeru22 Mama lucreaza in cadrul unui Serviciu de Ambulanta. Munca desfasurata in perioada martie 1990-aprilie 2001 a fost incadrata in grupa II de munca, are ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar din anul 2009.. in timpul serviciului nu am beneficiat ... Ion Popi Ion Popi Sunt pensionar din anul 2009.. In timpul serviciului nu am beneficiat de grupa de munca dar dupa iesirea mea la pensie,s-a acordat aceasta categorie ... (vezi toată discuția)