avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sediu ONG la un Cabinet de avocatura
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sediu ONG la un Cabinet de avocatura

Buna ziua! Am citit pe internet ca in cazul ONG -urilor nu este lgal sa se inchirieze un spatiu la un Cabinet de avocatura pentru sediul social, asa cum procedam in cazul SRL-urilor. Dar am gasit si un cabinet de avocatura care mi-a spus ca este perfect legal si mi-a facut o oferta pentru 2 ani de inchiriere. Va rog sa-mi spuneti daca este sau nu legal sa inchei acest contract pentru sediu social ONG nou infiintat?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:35, 20 Decembrie 2018
Conform art. 3 alin.1 lit. h) din Legea 51 / 1995 privind exercitarea profesiei de avocat si art. 104 si urmatoarele din Statutul Profesiei de Avocat din 2011, un cabinet de avocat sau alta forma de exercitare a profesiei poate oferi serviciul de gazduire temporara a sediului unei persoane juridice, dar pe o durata de maximum un an si daca e vorba de societatilfunctionand pe Legea 31 / 1990. Fiind o prevedere de exceptie, si fiind exceptiile de stricta interpretare, in opinia mea nu se poate interpreta extensiv textul legal in sensul ca ar fi admisa gazduirea sediului si pentru alte categorii de persoane juridice, de exemplu ONG. Si cu siguranta nu mai mult de un an. Si nu e nicidecum vorba de vreo inchiriere, ci e o forma speciala de serviciu avocatial, si se face pe baza unui contract special de asistenta juridica, si suma platita este considerata onorariu avocatial, nu chirie. Si nu e un sediu functional, unde sa mearga personalul persoanei juridice sa desfasoare activitati, doar pot sta acolo documentele si ajunge corespondenta...... Poate ca de fapt e vorba de altceva, si anume e un contract clasic de inchiriere a unui spatiu pentru sediu, daca acel cabinet de avocat sau titularul lui ca persoana fizica e proprietar al spatiului sau are alt titlu asupra lui care ii confera dreptul de a inchiria. Sunt destule firme sau ONG-uri care au sediu in acest fel, si de la distanta pare ca au "gazduire la cabinet de avocat" dar in realitate nu e asa, ci de fapt au sediul in acelasi imobil in care are si cabinetul, dar nu in baza prevederilor speciale din legislatia avocatiala. POate ca sunt cazuri in care un cabinet sau societate a incheiat contract de asistenta de gazduit sediul unui ONG, dar in opinia mea un asemenea contract nu are baza legala si e pandit de nulitate.... Oricum, in cazul Dvs. fiind vorba de "inchiriere" si de o durata de doi ani, aproape sigur nu e vorba de "stabilire temporara a sediului" la sediul profesional al avocatului, conform Legii 51 / 1995, asa cum s-ar putea face daca ar fi un SRL....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sediul social al unei asociatii kokolyko kokolyko In vederea infiintarii unei asociatii, sediul social poate fi stabilit si in cadrul unui birou al unui avocat asa cum se intampla in cazul societatilor? Sau ... (vezi toată discuția)
Stabilire temporara sediu social srl la cab de avocat ContSters79137 ContSters79137 Am un client care imi solicita stabilirea temporara a sediul unei SC la sediul cabinetului meu. Aveti idee ce acte imi cere registrul comertului, in afara ... (vezi toată discuția)
Care sunt etapele constituirii unui cabinet de avocat individual ? ziarediverse ziarediverse Vreau sa stiu care sunt etapele constituirii unui cabinet de avocat individual si in special , care este procedura in situatia in care ai domiciliul intr-un ... (vezi toată discuția)