avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... În ce condiții poate un ONG din Belgia să vândă ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

În ce condiții poate un ONG din Belgia să vândă în România diverse produse către persoane fizice?

In ce conditii, o organizatie non profit din Belgia poate sa vanda diverse produse in Romania catre persoane fizice fara a avea probleme de natura legala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legislatiei UE si diverselor conventii internationale in sfera economica, pentru operatorii economici si activitatile comerciale de vanzare de bunuri si prestari de servicii exista o larga libertate de actiune transfrontaliera si regula e ca nu e nevoie de autorizatii administrative pentru asa ceva.... in schimb nu exista prevederi similare pentru activitatile non-profit si prin urmare in principiu pentru a derula activitati proprii in Romania, un ONG strain ar avea nevoie de recunoastere conform art. 76 din OG 26 / 2000. E discutabil daca pentru activitati economice ar avea nevoie de asa ceva, sau in acel caz e asimilat operatorilor economici si atunci poate ca orice firma straina...... Dar ce fepe de produse ar vinde, si cum anume? Prin Internet? Trimite colete / containere in Romania, de la un sediu din afara Romaniei?
Buna ziua!Va multumesc mult pentru raspuns!Incerc sa va aduc cateva lamuriri: Acest ONG a ajutat o comunitate din Romania de peste 20 de ani, au construit o scoala ,o gara ...plus populatia a primit in fiecare an diferite bunuri.Acum s- au gandit ca bunurile care le aduc imbracaminte, mobilier sa le vanda la un pret modic iar banii incasati sa ii investesca in alte proiecte.Bunurile sunt aduse cu tirul si depozitate intr-o cladire a primariei.O anumita persoana rauvoitoare de aici din comunitate i-a amenintat ca anunta ANAF-ul....Acum nu stiu ce este de facut pentru a fi legal....Inca o data multumiri cordiale pentru ajutor
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz solutia cea mai sigura este sa isi infiinteze un SRL in care acel ONG e asociat unic, acel SRL vinede produsele ( si atunci nu mai este nicio limitare sau conditionare legata de cantitati, tip de produse) si venitul net devine al ONG-ului sub forma de dividende, pe care le poate apoi dona cum vrea..... De fapt asa ar trebui sa procedeze si ONG-urile din Romania care au magazine in care vand diverse lucruri daca acestea nu sunt produse de ei sau nu au legatura directa cu scopul principal ( adica de exemplu un ONG dedicat strangerii legaturilor culturale cu Japonia ar putea printre altele si sa opereze un mic magazin cu imbracaminte sau preparate alimentare tipic japoneze, sau sa organizeze spectacole de teatru japonez sau sa comercializeze carti despre Japonia sau cultura japoneza....)
Buna ziua Dl. Radu Mititean!
Va multumesc pentru toata munca depusa! Aveti tot respectul meu!
Conform raspunsului dvs. sa inteleg ca un ONG este limitat la un anumit numar (nu anumite tipuri) de activitati economice?

Legat de ce spunea doamna mai sus, problema ar aparea apoi ma gandesc din nou atunci cand ar trebui sa transfere bunurile acelea primite de ONG acolo in UE catre firma infiintata in Romania pentru ca si acela ar fi un act comercial al ONG-ului. Problema cu SRL-ul cred ca este ca plateste impozit pe dividente si de aceea nu se impaca bine SRL-ul cu ONG-ul (ONG-ul incearca sa ajute comunitatea cu produse la care nu platesc TVA sau profit)

Legat de acest aspect, ma gandeam la o alta solutie:
Un SRL (presupunem, neplatitor de impozit de profit) nu poate dona prin contract orice suma, chiar si tot profitul catre un ONG?
Eu sunt asociat unic intr-un SRL si as vrea sa donez direct din SRL-ul meu, catre un viitor ONG infiintat tot de mine tot profitul realizat. As elimina problema diversitatii activitatii economice a ONG-ului si as elimina direct si nevoia ONG-ului de finantare. Este legal?

PS: Va rog sa imi dati un link sau cateva date de contact catre un ghid pentru infiintarea unei asociatii nonprofit. Website-ul dvs. WWW.CCN.RO nu prea merge (spune browser-ul ca este "nesigur"), ca m-as fi uitat acolo.
Va multumesc inca odata!



Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Asavei Adrian, utilizator
blogul la care directioneaza www.ccn.ro nu am auzit niciodata ca nu ar merge. in fine, ghidul de infiintare asociatii are si link mai direct [ link extern ] /

In rest.... in opinia mea desi actualul Cod Civil nu mai le interzice expres, eu totusi consider ca nu sunt acceptabile actele cu titlu gratuit facute de operatori economici, pentru ca incalca scopul lor definitoriu - obtinerea de profit. In plus, daca e vorba de persoane afiliate (adica daca Dvs. aveti un rol important si in SRL si in ONG e si mai problematic dpdv fiscal. Donatiile oricum NU sunt deductibile fiscal deci suma s-ar impozita daca e o firma platitoare de impozit pe profit. Daca e microintreprindere.... Oricum, calea normala fiind sa se scoata sumele ca divident, cu impozitarea aferenta, ca pe orice activitate economica, orice piruete fiscale de acest gen pot fi la un moment dat "mirosite" de organele fiscale si rezultatul logic ar fi un dosar penal de evaziune fiscala, pentru ca asta inseamna manevrele juridice si contabile de evitare a platii unor taxe si impozite. Deci nu recomand

Alte discuții în legătură

Infiintare/preluare srl pe ong emm8392 emm8392 Buna ziua, As dori sa stiu daca exista anumite elemente specifice deosebite pe care ar trebui sa le avem in vedere daca dorim sa infiintam un srl (sau sa ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pentru un angajat ong ? zpk zpk Buna ziua, incerc sa imi dau seama daca e mai rentabil sa imi fac o asociatie ong sau un srl d pentru un centru de zi . 1. Ce taxe si impozite se platesc ... (vezi toată discuția)
Salariu membru fondator asociatie alex12345 alex12345 Buna ziua, Doresc infiintarea unei asociatii si am 3 nelamuriri: 1. asociatia va derula diverse proiecte in mai multe domenii (educatie, sport, activitati ... (vezi toată discuția)