avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suntem 4 frați, tata a murit iar mama nu vrea ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suntem 4 frați, tata a murit iar mama nu vrea ca după decesul ei să se vândă apartamentul. Cum aș putea să rămân eu în casă dacă ceilalți 3 vor banii pentru partea lor?

Sintem 4 la parinti, tata nu mai este iar mama nu vrea ca la moartea ei sa i se vinda apartamentul. Eu sint una dintre ficele ei si nici eu nu vreau sa-l vind dat fiind ca eu nu am o casa a mea. In timp ce toti ceilalti 3 vor sa-l vinda si sa-si ia partea de bani cuvenita, fiecare avind casa proprie.
Eu si mama dorim sa stim daca: eu, vrind sa ramin in casa, am vreo sansa sa locuiesc in casa mamei dupa moartea ei, sau voi fi nevoita sa parasesc casa si sa accept vinzarea, dat fiind ca ceilalti 3 copii ai mamei vor toti sa-l vinda ? Deoarece mama are foarte multe lucruri in casa si nu vrea sa se piarda totul, fiind toti ceilalti copii ai ei stabiliti departe de orasul mamei.
Daca cei 3 vor face causa la tribunal judecatorul poate sa dispuna vinzarea apartamentului ca sa le dea posibilitatea sa-si ia fiecare banii pe partea de mostenire cuvenita, sau cum se procedeaza in astfel de cazuri ?
Va trebui sa ma adresez eu la tribunal daca vor sa ma dea afara din apartament ? In ce conditii as putea sa am o sansa ca sa ramin in casa mamei si casa sa nu trebuiasca vinduta ? Imi poate fi de folos la tribunal daca dovedesc ca nu am casa mea proprie ? Si va trebui sa locuiesc de continuu in apartamentul mamei ca tribunalul sa nu-mi impuna sa-l parasesc definitiv ?
Va multumesc foarte mult.
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Rita G. , utilizator 19:41, 2 Ianuarie 2019
Nu va da nimeni afara din casa ,variantele sunt urmatoarele faceti un partaj la notarul public in care va intelegeti cum sa impartiti imobilul sau stabiliti o suma prin care sa,-I despagubiti pe ceilalti sau in instanta solicitati iesirea din indiviziune,atribuirea bunului catre dvs cu obligatea la plata unei sulte/despagubiri catre ceilalti frati.Printt-o expertiza se va stabili valoarea de piata a imobilului si sa pe care o aveti de achitat.Exista posibilitatea ca oricare dintre frati sa ceara sa I fie atribuit imobilul in natura ,atribuirea depinde de mai multe aspecte dar aveti sanse daca dovediti ca sunteti legata afectiv de imobil,ati locuit,locuiti in continuare,nu aveti alta casa ,etc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema e cu plata sultelor, daca nu aveti cum sa ii despagubiti pe frati, da, va trebui sa vindeti casa.
Chiar si acum, fratii pot solicita dezbaterea succesiunii dupa tata, daca si el era propritetar< veti avea de dat bani si acum.
Apoi, pt partea mamei, daca v-ar lasa testament, ati avea de platit sulta mult mai mica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
gi-jane2, moderator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu mama faceti contract de intretinere si veti avea toata partea ei. Cu partea tatalui nu aveti cum scapa fara sa le platiti la frati. Sotia mosteneste 1/4 din jumatatea sotului. Copiii iau 3/4 din respectiva jumatate. Sunteti 4, deci fiecare are cate 1/4 din 3/4 din jumatate. Mama are jumatate + 1/4 din 1/2. La final mama are 20/32 si fiecare frate cate 3/32. Deci puteti calcula cum sa va despagubiti fratii - daca apartamentul costa 10.000 atunci 10000 x 3 / 32 = 937,5 de dat la fiecare frate.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc cu toata inima lui :
avocat NICULESCU IONUT, moderator gi-jane2, utilizator German Alex
care au binevoit sa-mi raspunda si m-au ajutat.
Un an nou fericit insotit de ajutorul bunului Dumnezeu !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cearta pt. jumatate de apartament burghiu burghiu Salut! dupa moartea mamei s-a realizat succesiunea. Tatal a ramas cu jumatatea de apartament ce i se cuvenea din casatorie, iar din cealalta jumatate (partea ... (vezi toată discuția)
Proces succesiune mostenitori janetcanada janetcanada Buna ziua tuturor ! Ma numesc Janet si am mare nevoie de ajutorul dvs . Ma bucur tare mult ca am gasit acest forum , altfel nu stiu cum as gasi raspuns la ... (vezi toată discuția)
Impartirea unui apartament mostenit george1972 george1972 Cele mai urite procese sunt acelea la care se ajunge din cauza neintelegerii fratilor.Sotul meu au mostenit impreuna cu fratele si sora lui doua apartamente. ... (vezi toată discuția)