avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general lipsa mijloc fix la inventar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

lipsa mijloc fix la inventar

Multumesc ,dar cred ca trebuie sa fiu mai explicita. Mijlocul fix este o prelata,s-a pierdut pur si simplu.Care e solutia?
Cel mai recent răspuns: lyly-ana , utilizator 10:42, 20 Noiembrie 2009
Imi cer scuze pt.postarea aceluiasi subiect de doua ori. Sunt incepatroare pe forum. Scuze

Iesirea mijloacelor fixe din patrimoniu se poate efectua in urmatoarele moduri:

* prin scoaterea din functiune;
* prin vanzare;
* prin donatie;
* prin aport in natura la capitalul altor entitati economice;
* prin lipsa la inventar.

Conform art. 24 alin. (15) din Codul fiscal: Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea sau din scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala.
La o lipsa de inventar neimputabila se inregistreaza iesirea din gestiune pe contul 658.8.Atentie la ajustarea TVA!
Buna dimineata.
Tocmai asta e problema, TVA. Mijlocul fix este obtinut prin productie proprie,nu este achizitionat. La momentul respectiv a fost inregistrat la cost de productie. Se ajusteaja TVA si care?

Articolul 21, alin. (4) din Codul Fiscal prevede:

c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, dupa caz, pentru care s-au incheiat contracte de asigurare, nu intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
Cind este intrat mj.fix?S-a dedus TVA pentru materiile prime?
Mijlocul fix este intrat in februarie 2005. Am dedus TVA la marteriile prime.Cum fac ajustarea de TVA?

Alte discuții în legătură

Ajustare tva privind casare baraci diana81 diana81 Am in firma 2 baraci pe care vreau sa le casez ce presupune acest lucru precizez faptul ca nu sunt amortizate integral si ca au fost receptionate in octombrie ... (vezi toată discuția)
Amortizare auto distrus contacoco contacoco Buna ziua, In anul 2008 s-a achizitionat pe societate un autovehicul in scopul folosirii in cadrul activitatii desfasurate. In anul 2009, in urma unui ... (vezi toată discuția)
Tva valoare neamortizata maria_nicoleta9 maria_nicoleta9 Buna ziua O societate caseaza niste mijloace fixe, in urma carora rezulta 3000 kg fier vechi, pe care le vinde catre alte societate. Mijloacele fixe nu ... (vezi toată discuția)