avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Numar minim membri Consiliu Director asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Numar minim membri Consiliu Director asociatie

Care este numarul minim de membrii ai CD-ului unei asociatii?

Practica este de 3. Ordonanta 26/2000 pt asociatii nu impune nici o conditie (numar par/ numar impar). Daca as numi 2, desi legea nu interzice, nu s-ar putea lua deciziile decat cu majoritate absoluta. Daca as numi unul singur nu ar mai fi Consiliu (care presupune mai multe persoane).

Intrebarea vine pe fondul unei situatii intalnite la Jud. Sector 1, care a respins acordarea personalitatii juridice unei asociatii cu 3 membrii (care compun si CD-ul), pe motiv ca sunt incalcate disp. art. alin. 2 lit. g din OG 26/2000, deoarece nu este indicata componenta nominala a celor dintai organe de control ale asociatiei, cu referire la art. 27 alin. 3 care confere membrilor care nu sunt membrii in CD dreptul de control asupra asociatiei. Practic, imi cere sa fie in asociatie membrii care nu sunt in CD ca sa poata exercita aceasta functie de control (sau sa numesc un cenzor desi nu sunt obligat). O aberatie, am facut apel (astept solutionarea). Am vazut ca la Iasi este o practica ca Parchetul sa faca apel pe motivul acesta si la ei tine.

Pe fondul acestei situatii, A intalnit sau a facut cineva asociatii cu mai putin de 3 membrii in Consiliu Director ? Este o solutie sa reduc numarul membrilor din CD ca sa o multumesc pe dna. judecator ?
Cel mai recent răspuns: AlinnaP , utilizator 15:10, 4 Decembrie 2020
cat despre numar par vs. impar de membri in CD: Legea nu impune numar impar, si nici nu e obiectiv necesar, pentru ca evitarea unui blocaj se poate obtine prevazand ca in caz de egalitate la vot prevaleaza votul presedintelui sau membrului CD care conduce sedinta. Oricum si daca pui numar impar ex. 5 sau 7 membri, poate unul sa fie absent si tot ai de facto numar par. Insa nu cred ca numarul par de membri CD ar putea fi si numai doi, pentru ca in acest caz daca unul e pentru si unul e contra unei decizii, si ai vrea sa transezi blocajul prevazand ca prevaleaza votul presedintelui sau unuia din ei, ar insemna de facto ca deciziile CD sa fie luate de o singura persoana, ceea ce ar nega caracterul prin definitie colectiv, democratic, al Consiliului Director. De aceea in opinia mea e legal sa ai CD format din 4 sau 6 sau 8 membri, nu insa si unul format din numai 2 membri.
Buna ziua,
Am o situatie similara cu a dvs. la Judecatoria Sector 1.
Care a fost solutia Tribunalului Bucuresti ?
Multumesc
este o interpretare fantezista si abuziva a acelei instante, e chiar foarte raspandita practica de a avea la asociatiile formate din trei membri in prima faza o identitate de persoane intre componenta AG si CD. Acea opinie este hilara dpdv logic, pentru ca daca toti sunt menbri in CD nu are aplicabilitate practica acel drept de control, el e gandit pentru membrii care nu sunt si parte din CD sa poata verifica ce face sau nu acesta in absenta unui cenzor sau comisie de cenzori. Hotararea acelei judecatorii merita publicata ca este epocala si desigur merita atacata cu apel....
Buna ziua! ati avut solutia favorabila la TB? si eu am tot la Js1 amanat dosarul de infiintare Asociatie pentru FIX aceeasi interpretare stupida a art 27 cu art 2 lit g din OG 26/2000.

Principial as face apel, dar depinde si de clienti, daca prefera sa numeasca un cenzor sau sa mai astepte cu judecarea apelului.

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2020
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Da, solutia in apel (la TMB) a fost de admitere a apelului si schimbarea in tot a sentintei Jud. Sector 1- admite cererea, dispune inscrierea asociatiei in Registrul Asoc. si Fund....

Alte discuții în legătură

Obligativitate cenzor fundatie ecbrom ecbrom O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor? In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este ... (vezi toată discuția)
Este posibila infiintarea unui ong (asociatie non-profit) cu 3 membri? alexberi alexberi Este posibila Infiintarea unui ONG (asociatie non-profit) cu doar 3 membri? In OUG 26/2000 se specifica ca numarul minim de membri este 3, insa apare ... (vezi toată discuția)
Verificarea presedintelui asociatiei Morisca Morisca Verificarea activitatii presedintelui unei asociatii corale se face doar de catre membrii fondatori sau se sesizeaza Curtea de Conturi cu privire la activitati ... (vezi toată discuția)