avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate ( prenatal+ postnatal)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate ( prenatal+ postnatal)

Ce fac daca, nici medicul de familie nici doctorul ginecolog nu cunosc legislatia in vigoare si nu ii pot convinge sa imi dea concediul de maternitate mai devreme de 63 de zile? (Sunt in somaj, si ca sa imi iasa mai bine calculul cu indemnizatia de cresterea a copilului, doresc sa intru de pe data de 1 ianuarie in concediu prenatal, lansand doar 45 de zile pentru post-natal - data probabila a nasterii este intre 17-21 martie 2010). Ce argumente pot sa le aduc, ce legi?
Contra-rgumentele sunt ca:
1. nu imi pot da concediu cu 1 ianuarie pentru ca 1 ianuarie este sarbatoare legala (stiu ca la concedii se calculeaza zile calendaristice nu lucratoare, insa nu stiu legea care spune asta)
2. nu imi pot elibera concediul de maternitate la o data anterioara datei intrarii- sa emita pe 5 ianuarie cand revin la servici, incepand cu 1 ianuarie (stiu ca acest concediu prenatal este singurul care permite acest lucru, insa nu stiu legea)
3. concediul de maternitate se imparte in 63 de zile prenatal si 63 de zile postnatal (stiu ca se pot modifica cu conditia ca cel putin 42 sa ramana pentru postnatal).

Va multumesc din suflet si sper sa reusesc cu argumentele corespunzatoare sa conving ca nu doresc nici un fel de abatere de la lege.
Valentina
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:34, 19 Noiembrie 2009
Din pacate pentru orice trebuie sa ne luptam ca sa putem obtine ceea ce vrem,asa ca si dvs. trebuie sa aveti nervi de otel.

Succes!
Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 17. -
(1) Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(3) În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);

b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile.

Art. 71. - Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare. La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.
Medicul ginecolog va poate elibera certificatul medical de sarcina si lauzie chiar pe data de 31 ianuarie cu data de incepere a perioadei concediului medical cu 01.01.2010.Deci se poate retroactiv pt dvs si o luna dar 5 zile.
Daca medicul ginecolog nu stie legea luati dvs articolul 17 mentionat anterior de d/nul Tudor Valeriu,articol ce apartine Ordinului MS/CNAS nr. 60/32/2006 si rugati/l sa citeasca.Iar daca nu va crede sa sune la casa de asigurari de sanatate sa se convinga.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot sa intru in concediu prenatal? mihaelatucaliuc mihaelatucaliuc Buna seara, As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal lulu_79 lulu_79 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara. Sunt deja in luna a opta iar pe 15-17 decembrie ar trebui sa nasc. Vroiam sa stiu care sunt conditiile pentru ... (vezi toată discuția)