avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj apartament intre concubini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj apartament intre concubini

Buna ziua ,am urmatoarea situatie:
In timpul concubinajului de 13 ani parteneri au contractat un credit ipotecar pe o perioada de 25 ani titulatul apartamentului si al creditului este el concubinul ,coproprietara si coplatitoare este ea concubina aceasta a fost conditia pusa de banca pentru acordarea creditului .Toate ratele au fost si sunt platite de catre el concubinul totul sa platit de pe cardul lui de salariu asta se vedr la banca si toate platile cu intretinerea tot de acolo sau platit ,de altfel ea concubina a lucrat intrerupt iar 5 ani nu a lucrat de loc fiind intretinuta de partener.Acum sau despartit iar ea cere sa fie platita din apartamentul care inca nu este platit decat jumatate si la care nu a contribuit cu nimic .
Care sunt drepturile fiecaruia dintre ei in aceasta situatie si ce se poate face ca el sa isi dobandeasca in totalitate apartamentul pe care la platit si plateste inca vreo 12 ani !
Multumesc
Cel mai recent răspuns: liana vesa , utilizator 23:49, 11 Ianuarie 2019
Bineinteles ca fiind coproprietari ,ambii concubini au cota parte din apartament,cu "drepturi' egale." Nu o puteti scoate din ecuatie (contract) pe concubina fiindca banca nu e de acord sa renunte la un coplatitor.

Intrucat ati cumparat apartamentul impreuna cu persoana cu care ati convietuit, fiecare detineti o cota de ½ din dreptul de proprietate, conform contractului de vanzare-cumparare.

Faptul ca, dvs. ati platit si rata persoanei respective, va confera un drept de creanta impotriva acesteia si nu un drept de proprietate asupra intregului apartament.
In temeiul acestui drept de creanta, puteti solicita restituirea sumei respective.

Pentru a deveni proprietar unic al apartamnetului trebuie sa faceti partajul (la notar sau in instanta, in cazul in care nu veti ajunge la un acord) si in urma partajului acesta sa va fie atribuit in intregime, de asemenea, trebuie sa achitati in continuare singur creditul respectiv
Daca nu puteti plati singur creditul, trebuie sa aduceti un codebitor in locul fostei concubine.


Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, partaj in concubinaj in conditiile urmatoare? Ionela_Ionela Ionela_Ionela Buna ziua, Incerc sa fiu cat mai la obiect. Am luat un credit ipotecar doar pe numele meu, el fiind codebitor cu venituri 0 (asa a fost trecut in ... (vezi toată discuția)
Cum se poate renunta la dreptul de coproprietar de la achizitionarea unui apartament cu "prima casa"? Marinela_Ilie Marinela_Ilie Buna ziua, As dori sa stiu, cum se poate renunta la dreptul de coproprietar, in urma achizitionarii unui apartament prin programul \"prima casa\". ... (vezi toată discuția)
Codebitor pensionar la un credit ipotecar vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua. Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem ... (vezi toată discuția)