avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de înmormântare (deces)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de înmormântare (deces)

Bună seara!
De curând tatăl unei prietene a decedat, din cele cunoscute de mine familia poate beneficia de un ajutor de deces.
Acesta lucra cu carte de muncă ca și muncitor calificat în construcții. Din câte știu angajatorul trebuie să ofere asiguratului salariat acest ajutor familiei, dar societatea/firma refuză oferirea acestui ajutor.
Acum vine întrebarea mea: Societatea are acest drept de a refuza oferirea jutorului de deces? Dacă ,,da,, , de ce, care sunt motivele? iar dacă ,,nu,, ce este de făcut?
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2019
Luiza Andreea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 11 Ianuarie 2019
1. Ajutorul de inmormantare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă colectiv /individual sau ale regulamentului intern.

2. Daca nu este prevazuta acordarea acestuia in documentele mentionate mai sus , atunci angajatorul nu are obligatia de a acorda asa ceva.

3. Daca este prevazuta acordarea acestuia in documentele mentionate mai sus , atunci angajatorul are obligatia de a acorda asa ceva.
Refuzul acestuia poate face obiectul:
- unei sesizari la ITM
- actiuni in instanta
- proceduri de mediere.
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare materiale oferite angajatilor janelo janelo Va rog sa imi precizati daca se pot acorda ajutoare materiale ( in cazul institutiilor publice - primarie )pentru angajati care au suferit o interventie ... (vezi toată discuția)
Ajutoare de deces conform ccm sau codul muncii mihaela_1968 mihaela_1968 La firma noastra se primeste ajutor de deces pentru membrii familiei numai pe baza unei declaratii data in fata notarului ca ai suportat cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces mililori mililori mama mea a murit acu 2 saptamani,lucra la un liceu ca ingrijitoare.mi-au cerut de la liceu o copie dupa certificatul de deces.as dori sa stiu ce bani se da ,ce ... (vezi toată discuția)