avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sora mea dorește să îmi dea o anumită sumă de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sora mea dorește să îmi dea o anumită sumă de bani. Se poate legaliza la un notar declarația mea că nu am nicio pretenție la casa părinților, ambii în viață?

Bună ziua.....Ambii părinți trăiesc,sora mea dorește să imi dea o anumită sumă de bani...intrebarea este se poate legaliza la un notar cum că eu nu mai am nici o pretentie la casă???Multumesc..

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:56, 21 Ianuarie 2019
Trebuie realizate anumite formalitati.

Sora dumneavoastra poate avea calitatea de proprietar, daca parintii dumneavoastra decid, in acest sens, acestia putand dispune de dreptul de proprietate dupa cum doresc.

Dumneavoastra puteti da o declaratie conform careia ati consimtit la instrainare, primind o despagubire.

Potrivit art.1091(4) cod civil nou "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare".


Din textul de lege rezulta ca este nevoie de consimtamant la data instrainarii.

Pentru evitarea oricarui litigiu, consimtamantul ar trebui sa se regaseasca in continutul contractului, acest descendent consimtind la respectiva instrainare si luand la cunostinta de continutul contractului.

In caz contrar, cel care a consimtit poate invoca faptul ca nu a cunoscut continutul contractului si a fost in eroare, astfel incat se poate adresa justitiei pentru desfiintarea actului.

In cazul in care se incheie separat consimtamantul, in opinia noastra, ar trebui sa fie incheiat concomitent, cu precizarea ca persoana care consimte a citit contractul dintre parti.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat timp parintii traiesc, nu.
Orice pact asupra unei mosteniri vitoare este lovit de nulitate absoluta.
Eu vreau sa fac pentru prima casă sora sa imi acești bani sa am pentru avans si celelalte cheltuieli si ea sa stea liniștită pe viitor ca eu nu am pretenție...ce spuneti ?

raluk0207 a scris:

Cat timp parintii traiesc, nu.
Orice pact asupra unei mosteniri vitoare este lovit de nulitate absoluta.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spun ce am spus si mai sus: ca nu se poate. E ILEGALA orice fel de intelegere cu privire la mostenirea parintilor, atat timp cat ei traiesc. Cel putin la notar, nu o sa se poata niciodata asa ceva.
Art. 956 Cod civil
Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.


Multumesc frumos!!!

Dar un act de vînzare cumpărare se poate(între părinți și sora se poate)

Dar dacă sora face credit prima casa,părinții ii fac act vînzare cumpărare,Si banii sa imi revina mie...Multumesc încă odată.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament catre copil ADINABODESCU ADINABODESCU Buna ziua.Soacra mea a murit anul trecut. Socrul meu, impreuna cu sotul meu au mostenit apartamentul in care sta socrul meu. Eu am doi baieti, amandoi cu sotul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumpărare sau donație Dacus Dacus Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu situația de mai jos. Mama mea nu are niciun ajutor financiar inafara de ajutorul social dat de primărie si m-am oferit ... (vezi toată discuția)